DOLAR
32,3955
EURO
34,7994
ALTIN
2.402,82
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C

Pandeminin etkisi iç mimariye yansıdı

Pandeminin etkisi iç mimariye yansıdı
A+
A-

İç Mimar Nur Gül Arslan, pandeminin iç mimariye olan etkileri hakkında yaptığı değerlendirmede, sürecin pek çok kişiye fazlalıklardan arınma imkanı sunduğunu söyleyerek, “Rahat hissettiğimiz mekanlara yöneldik” dedi.

Korona virüs pandemisinin bir arınma süreci başlattığını dile getiren İç Mimar Nur Gül Arslan, “Kendimizi, ailemizi korumak adına fiziksel olarak sosyalleşemediğimiz günlerde içimize döndük, kendimizi keşfettik. Tam da bu esnada deneye deneye bedenimize, ruhumuza, sağlığımıza, psikolojimize iyi gelenleri bulduk. Bizlere iyi gelmeyen, iyi hissettirmeyen tüm eşyalardan, alışkanlıklardan ve hatta insanlardan arınmaya başladık. Hayatlarımızda anlam aramaya başladık. Daha derin bağlar kurmaya, samimi bulduğumuz, rahat hissettiğimiz insanlara, mekanlara, doğaya veya doğallığa yöneldik” diye konuştu.

“Atıl eşyalar enerjimizi tüketiyor”

Tüm bu kazanımların yaşanılan mekanlara da yansıdığını söyleyen Arslan, “Vakit geçirdiğimiz mekanların fonksiyonelliğiyle estetiği önem kazanmaya başladı. İç mekanlarda geçirdiğimiz uzun saatler eşyalarımızla yüzleşmemize sebep oldu. Temasta gittiğimiz azalmayı, iç mekanlara da yansıttık. Atıl eşyaların, işlevsiz objelerin enerjimizi tükettiğinin farkına vardık” şeklinde konuştu.

“İç mimarlık disiplini israfın önüne geçer”

Mekanların işlevselliği konusunda iç mimarinin önemine değinen Arslan, “Planlanmamış, projelendirilmemiş uygulamaların sonucu hem yaşam kalitemizi olumsuz etkiliyor hem de malzeme israfına sebep oluyor. İç mimarlık disiplini bu israfın önüne geçmek ve optimize kaynak kullanımıyla maksimum faydayı sağlamak üzere mekan tasarlamayı düstur edinir, amaçlar. İnsan ve mekan her zaman uyum içinde olmalı. Yerel malzemenin ve işçiliğin kullanımı artık büyük önem arz etmekte. Bu, hem kaynak israfına dur deyip hem de bu sayede kaynak israfından kaçınırken, bir yandan daha ekonomik ve diğer bir yandan da daha samimi, doğal mekanlar oluşturmamızı sağlar. Mekanda kullanılması planlanan her objenin gerekli bir amaca hizmet edip etmediğini sorgulamalıyız” diye konuştu.