DOLAR
32,2633
EURO
35,0663
ALTIN
2.466,23
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
25°C
Bursa
25°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Açık
26°C

Ramazan’da sağlıklı beslenme

<strong>Ramazan’da sağlıklı beslenme</strong>
A+
A-

Ramazan ayında oruç tutma süresinin yaklaşık 14 saati bulmasıyla birlikte sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Ramazan ayının yarısını geride bıraktığımız bu dönemde uzmanlar protein ve kalsiyum kaynağı süt ve süt ürünlerinin tüketilmesini tavsiye ediyor.

SÜT ÜRÜNLERİ SOFRADAN EKSİK EDİLMEMELİ

Beslenme uzmanlarının verdiği bilgilere göre oruç tutanların uzun süren açlık nedeniyle metabolizmaları yavaşlar, daha az enerji harcar, vücut hareketleri yavaşlar. Bu açlık süresinde vücudun kendisini küçültmesi anlamına gelir. Eğer oruç döneminde de diğer günler kadar ya da daha gıda tüketilirse vücut yağlanır. Orucun açılmasıyla yemekten yedikten sonra üşüme hissi ve ardından
 uyku isteği ortaya çıkar. Bu aç kalan vücuda hızlı ve fazla miktarda besin girmesiyle kan şekerinin hızla yükselmesi ve ardından hızla düşmesinin yarattığı bir sonuçtur.

Türkiye’nin önde gelen süt ve süt ürünleri markası Teksüt, bu süreci dengelemek adına hem iftar hem de sahur sofralarında süt, peynir ve ayranın eksik edilmemesini öneriyor. 

SÜT VE AYRAN ACIKMAYI GECİKTİRİYOR

Teksüt Satış ve Pazarlama Direktörü Murat Keleş, Ramazan döneminde normal beslenme düzeninden farklı bir düzene geçildiğine, öğün sayısının ve saatlerinin tamamen değiştiğine dikkat çekiyor. Sütün ve ayranın, içerdiği vitaminlerle tamamlayıcı besin olduğunu belirten Keleş, “Ayran, tuz ve mineral kaybını önlüyor, böylece vücuttaki sıvı dengesinin sağlanmasına yardımcı oluyor. Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiriyor. Bu kapsamda bir besin kaynağı olan  süt tokluk hissine yardımcı oluyor.” bilgisini paylaştı. 

Aşırı yemek yemenin mide gerginliği yaratarak tansiyonunun yükselmesine sebep olacağını sözlerine ekleyen Murat Keleş şöyle devam etti: “Bilimsel çalışmalarda yoğun yemek sonrasında kalbe binen yük nedeniyle kalp krizi riskinin olduğu ortaya çıktı. Sağlıklı ve dengeli bir Ramazan dönemi için; ‘süt, yoğurt, ayran, cacık, peynir, tereyağı gibi süt ve süt ürünlerini ya da süt içeren, sütle yapılan yemek ve tatlıları sofralarınızdan eksik etmeyin.”