DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Saddam’ın generali, Çanakkale’de savaşan amcasının izini arıyor

Saddam’ın generali, Çanakkale’de savaşan amcasının izini arıyor
A+
A-

 Saddam Hüseyin dönemi de dahil, Irak ordusunda görev yapan ve general rütbesiyle emekliye ayrılan Kaiss K. Zaki, 1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale cephesinde görev yapan büyük amcasının izini sürüyor.

Zaki, 2014 yılına kadar Irak ordusunun çeşitli kademelerinde görev yapıp, başarılı çalışmalara imza attı. Çanakkale’ye bir araştırma kapsamında gelen ve bazı temaslarda bulunan Zaki, araştırmacı-tarihçi A. Atilla Can Akarcalı ile iletişim kurdu.

Zaki, Akarcalı’ya 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunda görev yapan büyük amcası Mustafa Kamil ile dedesi Süleyman Zeki’nin kayıtlarına ulaşmaya çalıştığını aktardı.

Çalışma sonucunda bazı verilere ulaşan Zaki ve Akarcalı, Mustafa Kamil’in Çanakkale Kara Muharebeleri’nde görev yaptığını belirledi.

Akarcalı, Türkiye’nin arşivcilik konusunda başarılı olduğunu bir tarihçi olarak bildiğini ve bizzat belge üzerinden araştırmalar yaptığını, Milli Savunma Bakanlığı arşivinin oldukça zengin ve askeri kayıtların çok iyi tutulduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın arşiv ve belge konusunda dünyadaki en büyük arşivlerden biri olduğu bilgisini veren Akarcalı, Zaki’nin amcasının o dönemde bazı madalyalarla ödüllendirildiğini tespit ettiklerini kaydetti.

Öte yandan, emekli Iraklı generalin dedesi Süleyman Zeki’nin de Mısır’da esir düştüğü, 3 yıllık esaretten sonra İstanbul’a dönüp, 1 Mayıs 1924 tarihinde Türk ordusundan terhis edildiği ve Bağdat’a gittiğinin tespit edildiği aktarıldı.

ETİKETLER: