Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
20°C
Bursa
20°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C

Şeb-i Arus töreni 98 yıl aradan sonra Bursa’da gerçekleştirildi

Şeb-i Arus töreni 98 yıl aradan sonra Bursa’da gerçekleştirildi

Bursa’nın 400 yıllık Mevlevihanesi 98 yıl aradan sonra tekrar hizmete açıldı. 7-17 Aralık Mevlana Haftası kapsamında ise 98 yıl sonra Bursa’da ilk kez Şeb-i Arus töreni gerçekleştirildi.

TAHA TÜTÜNCÜ

Üftade Cami önünden başlayan alay yürüyüşüne Bursa Vali Yardımcısı Hamdi Bolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa Ak Parti İl Başkanı Davut Gürkan, Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, semazenler ve birçok vatandaş katılım sağladı.

Mevlevihane önünde son bulan yürüyüşün ardından açıklamalarda bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bursa ne kadar değişirse değişsin ilk kuruluşunun kokusunu hala saklayan bir şehirdir. Yıkılan tarihi yapıları ayağa kaldırmak bizim vefa borcumuzdur. Birçok çalışmamız var çok şükür. Bunların arasında beni en çok heyecanlandıran 400 yıllık Mevlevihane’yi tekrardan ayağa kaldırmak oldu. Bu Mevlevihane’nin küllerinden ayağa kaldırmak bize nasip oldu elhamdulillah. Anadolu’nun zor günler geçirdiği 13. Yüzyılda bir çok düşünür ve aşıklar çıkmıştır. Mevlana Celaleddin Rumi de bunlardan birisidir. Konya’dan dünyaya yayılan dalga dalga hoşgörüsüyle, hürmetle yad ettiğimiz çok önemli bir isimdir. Mevlevilik bizlere zengin bir miras bıraktı. Bizlerde bunu yaşatma gayretindeyiz. Bugün 98 yıl aradan sonra şeb-i arus töreninin yeniden canlandırılmasının coşkusunu yaşıyoruz.” dedi.

Mevlevihane içerisinde ise Mevlevilik hakkında konuşan Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, “Malumunuz, 2023 yılı Mevlana Celaleddin Rumi yılı olarak kutlanmaktadır. Bunun sebebi, Mevlana’nın 750. vefat yıldönümüdür. Cumhurbaşkanlığı, 20 Ocak 2023 tarihli genelgesiyle, 2023 yılının Mevlana yılı olarak kutlanmasını kararlaştırmıştır. Bu karar, Mevlana’nın eserlerinin ve fikirlerinin daha geniş kitlelere tanıtılması ve benimsetilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Bursa’da unutulmaya yüz tutmuş bir mekanın, orijinal haliyle tekrar gündeme getirilmiş olması, hem manevi açıdan hem kültür hayatımız açısından hem de ruhi mecramızı açması açısından son derece önemli ve anlamlıdır. Hele de 98 yıl sonra tekrar bir ayinin burada icra edilmesi, Bursa için inanılmaz bir faaliyettir. Emeği geçen herkese tekrar teşekkürü bir borç biliyorum.” sözlerinden sonra Mevlevilik ve tasavvuf hakkında sohbet etti.

Konuşmaların ardından sema gösterileriyle şeb-i arus  töreni son buldu.