DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
28°C
Bursa
28°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Salı Açık
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

TOGG İLK TESLİMATINI GERÇEKLEŞTİRDİ

<strong>TOGG İLK TESLİMATINI GERÇEKLEŞTİRDİ</strong>
A+
A-

Fikri ve sınai mülkiyet hakları Türkiye’ye ait olan, doğuştan elektrikli Togg, Türkiye yollarına çıkıyor. Seri üretim bandının ilk akıllı cihazları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’a teslim edildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletin evinden yollara uğurluyoruz.” derken eşi Emine Erdoğan, “Ülkem adına gurur duyuyorum.” ifadelerini kullandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da Türkiye çok daha iyilerini başarabilecek kabiliyette. Bu başarıların da devamını önümüzdeki süreçte getirecek.” değerlendirmesini yaptı.

BİRİ GEMLİK BİRİ ANADOLU

Erdoğan çifti, üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsu olan “Gemlik” renkli Togg makam aracı ve Emine Erdoğan’a ait 34 EE 2071 plakalı “Anadolu” renkli Togg’un önünde fotoğraf çektirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ile Togg’un ortağı “babayiğitler”, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a “Hayırlı olsun” dileklerini iletti. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a içinde araçlara ait anahtar ve ruhsat ile kolonya ve kestane şekerinin yer aldığı kitler teslim edildi.

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

TÜRKİYE YÜZYILI’NIN İLK MEYVELERİ

Bugün milletimizin 60 yıllık hayalinin gerçeğe dönüşmesine şahitlik ediyoruz. Ülkemizin gururu Togg’un ilk siparişini 2019 yılında biz vermiştik. Bugün de ilk akıllı cihazı biz teslim alıyoruz. Türkiye Yüzyılı’nın ilk meyvelerinden olan Togg’un tüm milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

SİPARİŞ REKORU KIRDI

Togg ülkenin ekonomik gelişimi, küresel kalkınmanın sembolü olarak doğmuş, gelişmiş bugünkü seviyesine gelmiştir. Daha fikir aşamasındayken başlayan haksız eleştiri, iftira derecesine varan bühtanlar yöneltildi. Devrim için yapılanların katbekat fazlası Togg için yapıldı. Tasarımı, fabrikası yapıldı, üretildi ve satışa çıktığı ilk gün Togg sipariş rekorları kırdı.

KINA YAKILAN ASKERLER GİBİ

Togg tüm testleri alnının akıyla vermiş özel bir otomobildir. İnşallah bugünden itibaren Togg’u yollarda görmeye başlıyoruz. Bu vesileyle tüm babayiğitleri, şirket yöneticilerini, projede emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Adeta eline kına yakılıp ana ocağından uğurlanan askerler gibi kuşağı bağlanıp baba evinden çıkarılan gelinler gibi Togg’u da milletin evinden yollara uğurluyoruz. Yolun da bahtın da açık olsun diyorum Togg. Rabbim tekerine taş değdirmesin.

BASTIN MI FIRLIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürüşün ardından gazetecilerin “Nasıl buldunuz?” sorusu üzerine “Tartışılmaz, tek kelimeyle ses yok gürültü yok. Bastın mı adeta fırlıyor.” dedi. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu heyecanı sizler nasıl duyuyorsanız hissediyorsanız biz de hissettik. Devrim otomobili meselesinin ne tür kargaşalara vesile olduğunu biliyorsunuz. Devrim otomobilinden sonra bize de devrin otomobilini üretmek nasip oldu. Sadece Türkiye yollarında değil, dünya yollarında da devrin otomobili Togg’u izleyeceğiz.” dedi.

TALİPLİ ÇOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Test ettikleri Anadolu rengi aracın eşi Emine Erdoğan’a ait olduğunu vurgulayarak Gemlik renkli Togg’u da makam aracı olarak kullanacağını söyledi. Togg’un Azerbaycan ve Özbekistan devlet başkanlarına da teslim edileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “177 bin başvuru oldu. Şu anda Gürcan Beyler üretim olarak yetiştirebilseler bu sayı 277 bin de olur, gider. Talipli çok.” dedi.

KREDİ SİNYALİ VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin kamu bankalarının Togg kredisi verip vermeyeceği ile ilgili bir soru üzerine “Kamu bankalarının bu noktada kredi yastıkları müsaittir. Hele araçlara rahatlıkla yapabilirler. Konutlarda bunu nasıl yapıyorsak otomobilde de bunu yapmak mümkündür.” yanıtını verdi.

2071 VİZYONU PLAKADA

Anadolu renkli Togg’un “34 EE 2071” plakasıyla ilgili bir soru üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Malum ‘EE’, hanımın ismiyle müşterek soyadımız. 2071 de Malazgirt’in buraya yansımış olan tarihi. Çünkü 1071’den sonra 2071 inşallah bizim için ayrı bir vizyon olacak.” dedi.

TÜM TÜRKİYE GURUR DUYUYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Gerçekten bu Türkiye’nin 60 yıllık 61 yıllık hayaliydi. Türkiye, kabiliyetleriyle aslında bundan çok daha önce bir yerli otomobile kavuşması gerekiyordu. Gerek politik sebepler gerek şartlardan dolayı gerek bu işlere takoz olanların bulunmasından dolayı bunu başaramamıştık. Hamdolsun işte Türkiye’nin otomobili Togg kanlı canlı bir şekilde burada Külliye’de, sayın Cumhurbaşkanımıza ve Emine Hanım’a araçlarını teslim ediyoruz. Türkiye, bundan çok daha iyilerini başarabilecek kabiliyette. İnşallah bu başarıların da devamını önümüzdeki süreçte getirecek. Biz milletimize hizmetkar olmak için siyaset yapıyoruz ve bunun yolu da vatandaşın gurur duyacağı, işini kolaylaştıracak projeleri yapmaktan geçiyor.  Tüm Türkiye bu proje ile gurur duyuyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ortaklar adına Togg Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarciklıoğlu, Tuncay Özilhan, Bülent Aksu, Fuat Tosyalı, Ahmet Nazif Zorlu, yine yönetim kurulu üyeleri olan Kamilhan Süleyman Yazıcı, Osman Yılmaz, Murat Yalçıntaş da katıldı.

20 BİN KULLANICI ÖN SPARİŞ HAKKI KAZANDI

Togg, kullanıcılarla buluşacak ilk modelinin ismini T10X olarak açıkladı. T10X için 16-27 Mart tarihleri arasında ön sipariş süreci gerçekleşti. Ön sipariş için çekilişe Trumore mobil uygulaması ve Togg web sitesi üzerinden 177 bin 467 kişi katıldı. Togg bu yoğun ilgi üzerine 2023 yılı için çekilişle teslim edilecek akıllı cihaz sayısını 12 binden 20 bine çıkardı. Böylelikle Togg’un 2023 yılı üretim adedi de 28 bine ulaştı. 29 Mart’ta tarihinde noter huzurunda gerçekleşen dijital çekilişle şanslı 20 bin kullanıcı ön sipariş hakkı kazandı. 20 bin kişinin yanı sıra 20 bin kişi de yedek listede yerini aldı.

5 FARKLI MODEL 1 MİLYON ÜRETİM

Togg’da, T10X’in pazara sunulmasından sonra C ve B segmentlerinde yeni modeller üretim sırasına girecek. Bu modellerin aileye katılmasıyla, aynı DNA’yı taşıyan ve 5 modelden oluşan ürün gamı tamamlanacak. Togg, 2030’a kadar ortak platform kullanarak 5 farklı model ve toplam 1 milyon adet akıllı cihaz üretmeyi planlıyor.

ULUSAL TİP ONAY BELGESİ TSE’DEN VERİLİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, teslim töreninde Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) ulusal tip onay belgesini Togg heyetine verdi. Ulusal Tip onay belgesi, araçların karayolunda tescili ve kullanımı için güvenlik şartlarının ve gereksinimlerinin karşılandığını belirten resmî bir belge. Bu belge, karayolunu kullanan tüm binek, yük ve yolcu taşıyan araçlar, traktörler ve motosikletler için zorunlu tutuluyor. Türkiye’de tip onay belgesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yetkilendirdiği TSE tarafından veriliyor. Belge için Togg’un imalat tesisleri TSE tarafından inceledi. Sonrasında aracın bulunduğu kategoride yer alan testler, önemli bir kısmı yurtdışında olmak üzere akredite atanmış teknik servislerce yapıldı.

ETİKETLER: ,