DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
28°C
Bursa
28°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Açık
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

TÜED Başkanı Pars emeklilerin sesi oldu

TÜED Başkanı Pars emeklilerin sesi oldu
A+
A-

Kıymetli basın mensupları, Türkiye Emekliler Derneğinin çok değerli üyeleri. 

Eskiden herkes birgün emekli olabilmenin hayalini kurarken, artık emekli olunca nasıl geçim sağlayacağım diye kabus görür hale geldi. Bin 500 Lira olan en düşük emekli aylığı bundan sonra 2.500 Lira ödenecek, ancak; belirlenen bu rakam, emeklinin asgari düzeyde yaşamasına bile yetmeyecek miktardadır. Zorunlu tüketim kalemlerine gelen yüksek zamlar karşısında emekliler dünü arar, yarına kaygıyla bakar hale gelmiştir. Emekliler artık elektrik faturasını, aydınlatma, su, ısınma giderlerini, ulaşım, haberleşme, sağlık harcamalarını karşılayamaz haldedir. Emekliler de bu ülkenin öz evlatlarıdır. Bizler bu vatana uzun yıllar hizmet etmiş, yıllarca sosyal güvenlik kurumuna pirim ödemiş ve emeklilik hakkını elde etmiş insanlarız. Emeklilik bir lütuf değil, bizim yıllarca döktüğümüz alın terimizin karşılığıdır. 

Ülkemizin içinde bulunduğu zor koşulların farkındayız ancak; devletimizin emeklisine verdiği değer maalesef ortadadır. Emeklilerin de çalışmak zorunda kalmadan, çocuklarına, torunlarına, konu komşusuna muhtaç olmadan, sıcak evinde karnı tok, insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşamını idame ettirecek bir gelire sahip olması hakkıdır. Ülkemizin de taraf olduğu İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 25’inci maddesinde; “Herkesin, kendisinin ve ailesinin sağlığı ve iyi yaşaması için yeterli yaşama standartlarına hakkı vardır; bu hak, beslenme, giyim, konut, tıbbi bakım ile gerekli toplumsal hizmetleri ve işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, yaşlılık ya da kendi denetiminin dışındaki koşullardan kaynaklanan başka geçimini sağlayamama durumlarında güvenlik hakkını da kapsar” denilmektedir. Kaldı ki; yaşlılara pozitif ayrımcılık yapılması hususu Anayasamızda da güvence altına alınmıştır. Yani sosyal güvencesi olmasa bile yaşlılarımızın insan onuruna yaraşır bir gelire sahip olması sosyal devlet olmanın bir gereğidir. 

Emeklilerimizin alım gücünün her geçen gün azaldığı bir dönemde sağlık harcamaları gibi çalışanlardan daha fazla gider kalemi olan yaşlı kesime en az maaş artışı yapılması; emekli kesime “sen artık yaşama” demekten başka bir şey değildir. 

TÜİK Başkanının “enflasyon hesabında 84 Milyona karşı sorumluyum. Yanlış hesaplamada 84 Milyonun hakkını yemiş olurum” ifadelerini esefle karşılıyor, hayretler içerisinde izliyoruz. Emekli aylıkları TÜİK’in belirlediği enflasyon oranında arttırılmaktadır. Eğer TÜİK Enflasyon oranını doğru şekilde hesaplıyorsa; emekli kesimin alım gücü neden her geçen gün azalmaktadır. TÜİK’in enflasyon hesaplamalarından toplum kesimlerinin tamamı şikâyetçidir. TÜİK’in hiçbir inandırıcılığı kalmamıştır. Hepimiz TÜİK Mağduruyuz. 

Emekliler marketlerin önünden bile geçemez hale gelmiştir. Yaptıkları alışverişin bir kısmını kasada geri bırakmak zorunda kalmaktadırlar.  

Torunlarımıza bir simit parası bile veremiyoruz, eskiden bayramlarda tüm aileyi bir arada toplamanın sevincini yaşarken şimdilerde harçlık veremediğimiz torunlarımızdan utanarak bayramlarımızı geçiriyoruz. 

Hükümet yetkililerinin en kötüyü atlattık, daha iyi günler göreceğiz beyanlarına artık inanmıyoruz. Dayanacak gücümüz kalmadı. Bizler artık zorunlu ihtiyaçlarımızı bile karşılayamıyoruz. Bizim enflasyonumuz belli. Sadece hayatımızın son kısmında insanca yaşamak istiyoruz hepsi bu. 

Halk ekmek kuyruğunda sıra bekleyen, fırından bayat ekmek var mı diye soran yaşlılarımıza “varlık kuyruğunda bekliyorlar, fotoğraf çektirmek için sıra bekliyorlar” diyen siyasetçilere sesleniyoruz.  Al 2 Bin 500 Lira emekli maaşını birazda sen varlık içinde yaşa diyoruz.  

Defalarca ilettiğimiz emeklilerimizin sorunlarını bir kez de buradan haykırıyoruz. Buradan tüm siyasilere sesleniyoruz. Emekliler marketten mutlu çıkamadığı sürece hiçbir siyasetçinin sandıktan mutlu ayrılması mümkün değildir. Bizler bugün buradan haykırdığımız sorunlarımızı sandığa giderken kendi kendimize söylenerek gideceğiz… 

1-SEYYANEN ZAM İSTİYORUZ 

2-EMEKLİNİN, İNTİBAK SORUNU ÇÖZÜLMELİDİR 

3-EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRETTEN AZ OLMAMALIDIR 

4-EK ÖDEME ORANLARI YÜKSELTİLMELİ 

5-EMEKLİ ENFLASYONU SEPETİ YAPILMALI 

6-EMEKLİYE, KATKI PAYI MUAFİYETİ GETİRİLMELİ 

7-AİLE YARDIMI YAPILMALI 

8-EMEKLİYE, KONUT ALIM VEYA KİRA DESTEĞİ SAĞLANMALI 

9-YEREL YÖNETİMLERDE YAŞLI VE EMEKLİ MECLİSLERİ OLUŞTURULMALIDIR 

Sayın Cumhurbaşkanım ve Parlamento’daki milletvekilleri, emeklinin  iki silahı var, biri hayır duası, biri de bedduası, emekli beş yıldır hayır dua etmiyor. Emeklinin hayır duası ana, baba duasıyla eş  değerdir. Bir an önce emeklilerin sesine kulak verilmesini istiyoruz.