DOLAR
34,3382
EURO
37,4553
ALTIN
3.032,97
BIST
8.628,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Türkiye’nin yedek parça ihracatı 3 milyar dolara ulaştı

Türkiye’nin yedek parça ihracatı 3 milyar dolara ulaştı
A+
A-

Türkiye’nin otomotiv yan sanayisi, 9 milyar dolarlık üretim değeri oluşturabilecek potansiyele ulaştı.

Türkiye’nin en eski yedek parça şirketlerinden MOTOR AŞİN, otomotiv yan sanayisinin geldiği noktaya ışık tuttu. MOTOR AŞİN CEO’su Saim Aşçı, “60’lı yılların sonunda ülkemizde başlayan otomobil üretimiyle birlikte zamanla yurt dışına bağımlılığı önemli oranda azaltan yedek parça sektörü, bugün 9 milyar dolar seviyesinde üretim değeri oluşturabilecek potansiyele erişti.” dedi.

Aşçı, “70’li yılların hemen başında iki elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olan yedek parça üreticilerimiz, bugün 150’den fazla ülkeye ihracat yaparak Türkiye’mize çok ciddi katma değer sağlayacak pozisyona ulaştı. Artık dünya çapında bilinen hemen her araçta biz varız, her parçada biz varız.” ifadelerini kullandı.

Yerli üretim oranı yüzde 90’ları aştı

Döviz kıtlığının yaşandığı 1980 öncesinde, taşıt araçları imalat sektöründe yerli muhteva oranının arttırılması, ithalatın kısılarak talebin yerli parça üretimiyle karşılanması ve azami döviz tasarrufu sağlanması, otomotiv yan sanayinin ve yerli yedek parça pazarının desteklenmesine yönelik başlıca amaçları oluşturdu.

Bu süre içinde, ülkemizde imal edilen her türlü motorlu araç, otomotiv yan sanayinin gelişmesini de sağlamış ve üretilen milyonlarca araçta yerli katkı oranı yüzde 90’ları aşarken, bazı parçalar, otomotiv yan sanayinde günün teknolojisine uygun olarak yapılan yatırımların da katkısıyla üretildi.

1000’in üzerinde şirket faaliyet gösteriyor

Yan sanayi ve yedek parça sektöründe 1000’in üzerinde şirket faaliyet göstermesine rağmen, kabul edilebilir üretim standartlarına sahip, taşıt araçları imalat sanayine direkt olarak orijinal parça imal eden, uluslararası pazarlarda rekabet ederek ihracat yapan firma sayısının 350 civarında olduğunu belirten Aşçı, “60 yıl önce yaklaşık 170 bin olan taşıt sayısı bugün 28 milyon adete koşuyor, araç sayısındaki artış direkt olarak yedek parça ihtiyacını da artırdı, gelişim hızını yükseltti. Bugün sektörde faaliyet gösteren şirketler genellikle İstanbul, Konya, Bursa ve İzmir’de yoğunlaşmış durumda. Bölgesel bazda değerlendirildiğinde, firmalarının yüzde 75’inin Marmara, yüzde 13’ünün Ege ve yüzde 7’sinin İç Anadolu, yüzde 5’inin de diğer bölgelerde bulunduğu görülmektedir.” açıklamasını yaptı.

9 milyar dolar üretim potansiyeli

“60’lı yılların sonunda ülkemizde başlayan otomobil üretimiyle birlikte zamanla yurt dışına bağımlılığı önemli oranda azaltan yedek parça sektörü; otomotiv yan sanayinin üretim kapasitesi, taşıt araçları imalat sektörünün yüzde 80 kapasite kullanımında çalışması ve ülkemizde imal edilen araçlarda yüzde 60 yerli parça kullanımının sağlanması halinde bugün 9 milyar dolar seviyesinde üretim değeri yaratabilecek potansiyele erişti.” ifadelerini kullanan Aşçı, “Otomotiv yan sanayimizin yılda 5,4 milyar dolarlık katma değer, 3 milyar dolarlık ihracat geliri, 450 milyon dolarlık yatırım potansiyeli mevcut.” dedi.