DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Yenişehir’de kooperatifçilik çığ gibi büyüyor

Yenişehir’de kooperatifçilik çığ gibi büyüyor
A+
A-

Yenişehir Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen kooperatif projesi, çiftçinin gelirini 3 kat artırdı.

Yenişehir Belediyesi’nin öncülüğünde, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) mali desteğiyle başlatılan “Kooperatiflerin Pazarlama Kapasitesinin Artırılması Projesi”nin 15 aylık uygulama sonuçları hem çiftçiyi hem de kamu idarecilerini mutlu etti.

Projenin Yenişehir Sinanpaşa Külliyesi’nde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına Kaymakam Mustafa Güney, Belediye Başkanı Davut Aydın, BEBKA Genel Sekreteri Sabri Bayram, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Migros Bursa Üretim Tesis Müdürü Ercan Salihoğlu ile projede yer alan tarımsal kalkınma kooperatiflerinin başkanları ve 30’a üretici katıldı.
Toplantıda ilk olarak Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Rıdvan Sağlık, 2021’de başlatılan projenin serüvenini anlattı. Yenişehirli çiftçinin, yıllardır başta biber olmak üzere ürününü güvenli ve de değerinde pazarlayamadığını belirten Rıdvan Sağlık, “Ürün nihai tüketiciye çok sayıda aracının üzerinden ulaşıyordu. Hal böyle olunca çiftçimiz emeğinin karşılığını alamıyor, vatandaş da yüksek fiyattan ürüne ulaşıyordu. Bu tablo karşısında Belediye Başkanımız Sayın Davut Aydın’ın talimatıyla bir proje hazırlayıp BEBKA’ya sunduk” dedi.
 
KOOPERATİFLERE İMTİYAZ

BEBKA’nın mali destek kararının ardından pilot olarak seçilen Çayırlı, Köprühisar, Menteşe, Hayriye ve İncirli Tarımsal Kalkınma Kooperatifleriyle birlikte harekete geçtiklerini anlatan Sağlık, şöyle devam etti:
“Önce Hal Yasası imtiyazlarından yararlanabilmeleri amacıyla kooperatiflerimize üretici örgütü belgeleri aldık. Ardından Projede yer alan kooperatiflere biber pazarında bulunan 9 adet 125’er m2’lik ürün işleme deposunu gerekli tadilatları yaptıktan sonra ücretsiz olarak tahsis ettik. Gıda güvenirliğine uygun paketleme için makine ekipman teminini yaptık. İşlenen ürünlerin raf ömrünü uzatmak ve kalitesini korumak için 2 adet soğuk hava deposu kurduk. Ardından halk sağlığı için iyi tarım uygulamalarını teşvik ettik ve Yenişehir Biberi için coğrafi işaret belgesini aldık. Eğitim çalışmalarına ağırlık verdik. Bunlarla birlikte pazar arayışları kapsamında ihracatçı firmalar, market ve tüccarlarla görüştük ve Migros ile sözleşme imzalayarak ticari faaliyete geçtik.”
 
BEBKA’YA TEŞEKKÜR

Konuşmasına kırsal kalkınma projelerine desteğinden ötürü BEBKA’ya teşekkür ederek başlayan Belediye Başkanı Davut Aydın da uygulamanın 15 aylık mali kazanımlarını değerlendirdi.
Projeye 773 bin TL’si BEBKA’dan 258 bin TL’si de belediye bütçesinden olmak üzere 1 milyon TL’lik kaynak aktarıldığını bildiren Başkan Davut Aydın, şöyle devam etti:
“Bu çalışma kapsamında 2022’de 653, bu sene 808 ton olmak üzere iki yılda toplam 1500 ton ürün işledik. 2022’de 75, bu yıl 87 olmak üzere yine 2 yılda 162 üreticinin ürününü pazarladık. Uygulamanın ilk yılında çiftçimizin cirosu 8,4 milyon TL, bu yıl ise 14,3 milyon TL olarak gerçekleşti. Yani 15 ay önce 1 milyonluk destekle başlattığımız projede 5 kooperatifimize üye 162 üreticimiz toplamda 23 milyon TL gibi bir ciroya ulaştı. Şimdi ise yap işlet devret modeliyle ihalesini yapıp, 40 bin metrekarelik arazisini teslimin ettiğimiz 25 bin metrekare kapalı alana sahip olacak Türkiye’nin en büyük ve en modern yaş sebze meyve işleme tesisine geldi. Yüklenicimiz Migros, bu ay içinde tesisin temelini atıyor. Özetle kar topu çığa dönüştü. Emeği geçen başta Kırsal Kalkınma Müdürümüz Rıdvan Bey ve kooperatif başkanlarımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.”
 
ÖRNEK BİR ÇALIŞMA

BEBKA Genel Sekreteri Sabri Bayram ise kırsal kalkınma projelerine verdikleri desteğin ne kadar önemli olduğunun Yenişehir örneğiyle daha iyi algılanabileceğini söyledi. Belediye yönetimini ve kooperatif başkanlarını kutlayan Sabri Bayram, “Tarım sektöründe çalışan üreticilerin ve nihai tüketicilerin refahını arttırmak, üreticilerin gelirini arttırmak bununla birlikte tüketici açısında gıda fiyat artışlarının önüne geçebilmek, aracı sayısını azaltmak ve kayıt dışı ticareti önleyebilme adına kırsal kalkınma destekleri veriyoruz. Desteklediğimiz bu örnek proje, tarımsal kalkınma kooperatiflerimizin pazarlama siteminin içinde etkili bir aktör haline gelebildiğini bize ispatlamış oldu. Başta Belediye Başkanımız Sayın Davut Aydın olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 
“BÖYLESİNİ GÖRMEDİM”

Tarımsal kalkınma kooperatiflerine desteğinden ötürü BEBKA ve Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın’a teşekkür eden Kaymakam Mustafa Güney da projenin örnek alınması gerektiğini dile getirdi.
Kaymakam Güney, “30 yıldır kamuda görev yapıyorum. Belediyemiz öncülüğünde yürütülen kooperatif projeleri kadar başarılı ve örnek bir model görmedim” dedi.
Kaymakam Güney’ın ardından söz alan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Menteşe Kooperatif Başkanı Melih Mestan, Köprühisar Kooperatif Başkanı İbrahim Sevimli, Hayriye Kooperatif Başkanı Basri Doğru, İncirli Kooperatif Başkanı Samet Durmaz, Çayırlı Kooperatif Başkanı Turan Girgin ve Yolören Kooperatif Başkanı Hakkı Çetin de belediye yönetimiyle BEBKA’ya teşekkür etti. Kooperatif başkanları pazarlama süreçlerinin 1 yıla yayılması ve ürün çeşitliliğinin de artırılması yönünde görüşlerini dile getirdi.
 
İKİNCİ YATIRIM MÜJDESİ

Migros Bursa Üretim Tesisleri Müdürü Ercan Salihoğlu da Türk çiftçisinin yanında olmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Yakında temeli atılacak modern yaş sebze meyve işleme tesisi tamamlandığında 300 kişinin istihdam edileceğini, tesislerde günlük 100 araç sirkülasyonunun olacağına işaret ederek, “Yenişehir’i önemsiyoruz, Yenişehir çiftçisinin ve kooperatiflerinin inancı, belediye yönetiminin kooperatifçilik konusundaki disiplinli duruşu bize yatırım yapma kararı aldırdı. Bu tesis bittikten sonra Yenişehir’e yeni yatırımlar yapma niyetindeyiz . Ayrıca hem ürün çeşitliliğini artıracağız hem de yaz kış tarımsal ürün alımı yapacağız” şeklinde konuştu.