Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
16°C
Bursa
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Açık
19°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
21°C

YUNANİSTAN’I AB’Mİ SİLAHLANDIRIYOR?

YUNANİSTAN’I AB’Mİ SİLAHLANDIRIYOR?
A+
A-

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in, bugün Korsika’da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesi öncesinde, Yunan Deniz Kuvvetleri için iki Fransız fırkateyninin kiralanmasının masada olduğu ifade edildi. 

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in, bugün Korsika’da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesi öncesinde, Yunan Deniz Kuvvetleri için iki Fransız fırkateyninin kiralanmasının masada olduğu ifade edildi. 

Avrupa Birliği’nin güney ülkeleri (MED7), bugün Fransa’nın Korsika adasında bir araya gelecek. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in, bugün Korsika’da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ​ile bir araya gelecek. Yunan basınının “Fransa’dan ödünç fırkateyn” başlıklarıyla aktardığı haberinde, Macron, Miçotakis’e yeni fırkateyn satılıncaya kadar 2019’da inşa edilmiş FREMM tipi iki fırkateynin finansal kiralama yoluyla Atina’ya tahsis edilmesinin önerileceği kaydedildi.

FRANSA ATİNA’YA 18 RAFALE UÇAĞI SATMAYA HAZIRLANIYOR

Yunan medyası görüşmede,Miçotakis’in Yunan hava kuvvetlerini güçlendirmenin yollarini aradığını bu bağlamda, Fransa’dan Rafale tipi savaş uçağı alımı, deniz kuvvetlerini için de “Belharra” tipi firkateyn alımının masada olacağı ifade edildi. Yunan medyası aynı zamanda, Fransa’nın Atina’ya 12’si yeni olmak üzere, toplamda 18 Rafale tipi savaş uçağı ve halihazırda iki firkateynini kiralamak için anlaşmaya varıldığını ileri sürdü.

Öte yandan, Miçotakis’in önümüzdeki hafta Selanik’te Yunanistan’ın yeni silahlandırma programını açıklayacağı kaydedildi. 

NATO’DAKİ MÜZAKERE ÇABALARINDA NELER OLDU

Bu arada NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in çağrısı üzerine Brüksel’deki karargahta yapılacak askeri görüşmeler öncesinde Yunanistan’ın, müzakere olmayacağını açıklaması Türkiye tarafından tepkiyle karşılandı.

Amerika’nın Sesi’nden Yıldız Yazıcıoğlu’nun haberine göre; savunma kaynakları, Doğu Akdeniz’de askeri bir çatışmayı önleme amacıyla Türk ve Yunan askeri yetkililer arasında NATO karargahındaki görüşmelere ilişkin bilgi verdi. Kaynaklar, Türkiye saatiyle 15.30’da başlaması öngörülen görüşmelere ilişkin kısa değerlendirmede bulundu.

Savunma kaynakları, Türkiye’nin diyalog için toplantı masasında “ön koşulsuz çözüm” arayışıyla çalışılmasını desteklediğini ifade etti. Türk askeri yetkililerce, her türlü teknik bilgiyi içeren belge hazırlığıyla, Brüksel’deki NATO karargahında hazır olunacağı vurgulandı.

YUNANİSTAN’IN TAVRI ART NİYETLİ, DİYALOG KARŞITI

Öte yandan Yunan yetkililer tarafından verilen demeçlerde, bugün yapılacak toplantıya ilişkin “Bunun teknik bir diyalog toplantısı olmayacağına, sadece Yunanistan’ın kendi görüşlerini anlatacağı bir toplantı olacağı” ifadelerinin kullanılması eleştirildi. Bu konuda savunma kaynakları, söz konusu durumun bile sorunun çözümüne ilişkin iki ülkenin konuya yaklaşımını gözler önüne sermesi bakımından önem taşıdığını belirterek, Yunan yetkililerce toplantıya saatler kala verilen bu demeçlerin art niyetli, diyalog karşıtı ve gerginliği destekler nitelikte olduğunu değerlendirdi.

NE OLMUŞTU

3 Eylül’deki açıklamasıyla NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ile Yunanistan arasında askeri gerilimin tırmanmasını gidermek amacıyla görüşmeler yapılacağını duyurmuştu. İlk önce 8 Eylül’de yapılacağı açıklanan teknik görüşmeler, bugüne ertelenmişti.

Ankara ve Atina arasında Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığı konusundaki anlaşmazlıktan kaynaklı gerilim yaşanıyor. Yunanistan, Türkiye’nin iki savaş gemisinin de eşlik ettiği Oruç Reis Gemisi’yle, Kıbrıs’ın batısındaki sularda doğal kaynak arama faaliyetlerini yasadışı olarak değerlendiriyor. Fransa da bu gerginlikte Yunanistan’a destek verici açıklamalarıyla Türkiye’ye karşı bir Avrupa cephesi oluşturmaya çalışıyor.