DOLAR
32,2668
EURO
34,8259
ALTIN
2.434,11
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

BUMİAD Bartu Soral’ı ağırladı

BUMİAD Bartu Soral’ı ağırladı
A+
A-

Bursa Mühendis ve Mimar İş İnsanları Derneği (BUMİAD) ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi iş birliği ile BAOB ortak salonda BUMİAD Akademi semineri düzenlendi. Seminere çok sayıda oda ve dernek üyeleri katılırken, seminerde Kalkınma Ekonomisti ve Yazar Bartu Soral, “Küresel Ekonomide Büyük Değişim ve Türkiye” başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, BUMİAD’ın organizasyonuna ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, bu türde iş birliklerini önemsediklerini, yaratılan sinerjinin topluma da yansıdığını söyledi.

BUMİAD Başkanı Şaban Bozdemir de ev sahipliği için Mimarlar Odası Bursa Şubesi’ne teşekkür ederken, Kalkınma Ekonomisti ve Yazar Bartu Soral, “Küresel Ekonomide Büyük Değişim ve Türkiye” başlıklı sunumunu yaptı.

Soral, bugün dünyada ve Türkiye’de gelir dağılımının bozulduğunu belirterek, “Yıllar önce ana öğreti şuydu hiçbir şey kamuya ait olmayacak, hepsi özelleştirilecek. Geri kalmış ülkelerin finansmanı erişip, yatırım yapmalarıyla onlar da gelişmiş ülkelerin seviyelerine ulaşacaklar. Ama bu öngörü gerçekleşmedi” dedi.

Bugün Doğu ve Batı dünyasının çok ciddi bir savaşa girdiğini ifade eden Soral, şöyle devam etti:

“Rusya, Ukrayna’ya savaş başlattığında AB Rusya’ya çok sert yaptırımlar ilan etti. Ancak bu yaptırımlar boştu. Çünkü dünya ekonomisinin yüzde 80’i fosil yakıtla dönüyor. Bu kaynak da Rusya ve müttefiklerinde var. Ama buna karşın AB bu alanda güçsüz. Dolayısıyla AB ayağına sıkmış oldu. Demek ki bu tür gelişmelere Batı ya da ideolojik açıdan değil reel ekonomi açısından bakmak lazımmış. Türkiye, 2.Dünya Savaşı’ndan sonra NATO’ya katıldı. Ama bakıyorsunuz bizim stratejik ortağımız ABD, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda bize ambargo uyguladı. Son dönemde PKK-PYD’ye binlerce silah verdiğini söylüyor. Yine Yunanistan’ı silahlandıran bir ABD var. Dedeağaç’ta ABD üs kurmuş halde. 15 Temmuz darbe girişiminin başı ABD’de oturuyor. Şimdi, Türkiye’nin bundan sonra dünyada nerede duracağı konusu düşündürüyor.”

Soral, Türkiye’nin artık kendi kalkınma planı ve stratejisini hazırlaması ve hiçbir ittifaka katılmaması gerektiğine işaret ederek, “Türkiye, teknoloji üretecek gençleri yetiştirmesi gerekiyor. Böylece sorunun yüzde 50’sini çözmüş olacak. Ancak eğitimde ciddi sıkıntılar var. Türkiye teknoloji üreten beyinler yetiştirmiyor. İlk 500 içinde hiçbir Türk üniversitesi yok. Tekstil, yaş meyve sebze ve mobilya gibi emek yoğun sektörlerde net ihracatçıyken orta ve ileri teknoloji gerektiren sektörlerde net ithalatçıyız. Türkiye eğer bir yerde yer almak istiyorsa tarım, sanayi, eğitim, teknolojide ne gibi eksikler var bunu tespit edip buna göre plan yapmalı. Üstelik siyasi partilerin de bu konuda herhangi bir planı yok” diye konuştu.

Seminerin sonunda Soral’a teşekkür plaketi takdim edildi. 

ETİKETLER: