DOLAR
32,4165
EURO
34,7855
ALTIN
2.399,97
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C

Bursa Arkeofest, bu yıl 3. kez Akçalar’da

Bursa Arkeofest, bu yıl 3. kez Akçalar’da
A+
A-

Bursa’da 3. Arkeofest, 14-15 Ekim’de Akçalar’da yapılacak. Festivalde arkeolojinin bilimsel yöntemleri deneyimlenebilecek.

ESRA CAN

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3.’sü, 14-15 Ekim 2023 tarihlerinde Akçalar’da bulunan Aktopraklık Höyük Arkeopark Açık Hava Müzesi’nde gerçekleştirilecek Arkeofest‘in tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantı öncesi ilkokul öğrencileriyle kazı alanına giden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, öğrencilerin arkeolojik kazı heyecanına ortak oldu.

Ardından çömlekçilik standına oturarak kolları sıvayan Başkan Aktaş, toprak çömleğin hazırlanışını basın mensuplarıyla paylaştı.



Tanıtım toplantısında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Arkeofest’in Bursa’nın önemli festivallerinden biri olduğunu belirterek, bu yılki festivalde arkeolojinin bilimsel yöntemlerinin deneyimlenmesine olanak tanıyacak 37 atölyenin yer alacağını söyledi.



Aktaş, “Arkeoloji, insanlığın unutulmuş hikayelerinin izini sürmek için toprak altındaki gizemli geçmişe açılan büyülü bir anahtardır. Bu bilim dalı, eski medeniyetlerin unutulmuş hikayelerini ve sessiz tanıklarını ortaya çıkarmak için çabalar. Bu sebeple arkeoloji, insanlığın geçmişini keşfetmek ve anlamak için önemli bir araçtır. Bugünümüzü ve geleceğimiz derin bir anlayışı kazanmak için güçlü bir kaynaktır.” dedi.

Arkeolojinin toplum ve bilimin birleşmesi adına önemli bir fırsat sunduğunu belirten Aktaş, “Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak 2014 yılından bu yana Aktopraklık Höyük‘te arkeolojik çalışmalara destek sağlıyoruz. Bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceğimiz Arkeofest etkinliğiyle, Bursa tarihinin günümüzden 8 bin 500 yıl öncesine uzanan geçmişini gözlemlemek mümkün olacak. Ayrıca hazırlanan canlandırmalar ile neolitik ve kalkolitik dönemdeki yaşam biçimlerini detaylı bir şekilde öğrenme fırsatı bulacağız.” diye konuştu.



Aktaş, Arkeofest’in her yaştan misafirlere hitap edecek şekilde planlandığını belirterek, “Festivalde çocuklara, gençlere ve yetişkinler için özel atölyeler hazırladık. Doğada ateş başlatma atölyesinden bitkilerle kumaş boyama atölyesine, çarkta çömlek yapımından çivi yazısı atölyesine kadar farklı atölyelerimiz mevcut. Atölyeler teknoloji tarihi açısından da kronolojik olarak dizildi. Yani katılımcılar teknolojinin nasıl geliştiğini bizatihi gözlemleme imkanına sahip olacaklar.” dedi.


Aktaş, tüm Bursalıları Arkeofest’e davet ederek, “Geçmişimizi keşfetmek ve anlamak, geleceğimize daha sağlam bir temel oluşturmamıza yardımcı olacak. Bu sebeple tüm Bursalı hemşehrilerimizi Akçalar’daki Arkeofest’e ve bu deneyimleri birlikte yaşamaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.