DOLAR
32,2662
EURO
35,0671
ALTIN
2.466,25
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
26°C
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
26°C

Bursa yalın yönetimde rol model oldu

Bursa yalın yönetimde rol model oldu
A+
A-

Türkiye’de ilk kez belediyelerde yalın yönetim uygulamasını hayata geçiren ve bu yöntemle yaklaşık 800 milyon TL’lik tasarruf sağlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu başarısı Yalın Belediyecilik Sempozyumu’nda ele alındı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılından bu yana yalın yönetim sistemini uygulayarak yaklaşık 800 milyon TL tasarruf sağladı. Personel, araç, ekipman ve zaman başta olmak üzere tüm hizmet birimlerinde verimlilik artışı sağlayan Büyükşehir Belediyesi, bu uygulamayı Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde düzenlenen Yalın Belediyecilik Sempozyumu ile kamuoyuna duyurdu.

Sempozyumda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yalın yönetim sisteminin kamuda da uygulanabileceğinin kanıtını verdiklerini söyledi. Aktaş, “Vatandaş için değer üretmeyen ancak kaynak tüketen her şeyi gereksiz ve israf olarak tanımlıyoruz. Tüm çabamızı yalın yönetim metotlarını kullanarak bu israftan arınmak üzerine kurguladık. 2020 yılında başladığımız yalın dönüşüm çalışmalarımız kapsamında değer üretmeyen araç, makina, ekipman, alan, tesis, mal ve malzeme kullanımını tespit edip değere dönüştürüyoruz. Ayrıca bazı personelimizi doğru yerde istihdam ederek daha çok verim alma yoluna gittik. Özellikle altını çizerek ifade etmeliyim ki vatandaşta karşılığı olan hiçbir projeyi iptal etmedik, azaltmadık, hiç kimseyi işten çıkartmadık. Değer akışlarını yöneterek metotları ve kaynakları değiştirdik, sürekli iyileştirmeler yaptık. Ölçemediğimiz hiçbir şeyi yönetemeyiz, anlayışına sahibiz. Yalın uygulamalardan elde ettiğimiz yıllık kazanım miktarı 800 milyon TL civarında. Kamuda radikal uygulamalar yapmak yönetici için riskli bir durumdur. Çünkü bu kararlılık ve cesaret isteyen bir süreçtir. Biz bu yola çıktığımızda birçok arkadaşımızın dahi tereddütleri vardı. Değişim zordur, değişimi yönetmek ise daha da zordur. Eğer farklı bir sonuç bekliyorsak yöntemlerimizi mutlaka değiştirmeliyiz” dedi.

Dünya Belediyeler Birliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yalın yönetim uygulamalarına övgüde bulundu. Altay, “Bursa Büyükşehir Belediyesi, yalın belediyecilik konusunda Türkiye’de öncü bir rol üstlendi. Bu uygulamadan Konya olarak da faydalandık. Yalın belediyecilik, kamuda kaynakların daha verimli kullanılmasına ve israfın önlenmesine önemli katkılar sağlıyor” diye konuştu.

Türkiye Belediyeler Birliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da Bursa’nın yalın belediyecilik uygulamalarına örnek teşkil ettiğini söyledi. Yılmaz, “Bursa, yalın belediyecilik konusunda Türkiye’de rol model bir belediye. Biz de Balıkesir olarak bu uygulamaları örnek alıyoruz” dedi.