DOLAR
32,2958
EURO
35,0443
ALTIN
2.475,18
BIST
10.507,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
26°C
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

TCMB’nin faiz artışı kredi kartı borcu olanları üzecek

TCMB’nin faiz artışı kredi kartı borcu olanları üzecek
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 1 Kasım 2023 tarihinde yaptığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 35’e yükseltti. Bu kararla birlikte, bankalar tarafından kredi kartı işlemlerinde uygulanabilecek azami faiz oranları da yeniden belirlendi.

Kredi kartı faizleri aylık yüzde 3,66’ya yükseldi

TCMB tarafından yayınlanan kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranı, bankalara bir üst sınır getiriyor. Bu oranlardan daha yüksek bir faiz oranını tüketicilere uygulayan bankalar, Merkez Bankası tarafından cezalandırılabiliyor.

Ekim ayında TL cinsinde kredi kartında azami akdi faiz oranı yüzde 3,26, nakit avansta azami akdi faiz oranı ise yüzde 4,02 olarak uygulanıyordu. Yapılan düzenlemeye göre, 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren TL cinsinde kredi kartında azami akdi faiz oranı yüzde 3,66’ya, nakit avansta azami akdi faiz oranı ise yüzde 4,42’ye yükseldi.

Gecikme faizlerinde de artış oldu

Kredi kartı işlemlerinde uygulanan gecikme faizi oranı, akdi faiz oranına 30 baz puan eklenerek hesaplanıyor. Bu nedenle, gecikme faiz oranı da 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren aylık yüzde 3,96 olarak uygulanmaya başlandı.

Bankaların faiz politikalarında değişiklik yaşanabilir

TCMB tarafından belirlenen azami faiz oranları, bankaların kredi kartı faiz politikalarını da etkileyebilir. Faiz artışlarının devam etmesi durumunda, bazı bankaların tavan oranlardan daha düşük faiz uyguladığı görülebilir.

Tüketici tarafındaki faizlerde sınırlı artış bekleniyor

Encazip kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, bu artışlarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Merkez Bankası’nın faiz artışı piyasa beklentisine paralel gerçekleşti. Dolayısıyla bankalar pozisyonlarını halihazırda buna göre aldılar. Aralık ayında kadar özellikle tüketici tarafında kredi ve mevduat faizlerinde daha sınırlı bir artış öngörüyoruz. Diğer taraftan ticari kredilerdeki daralmanın devam etmesini bekliyoruz. Bu da bankaların daha çok tüketici portföyüne yöneleceği ve tüketicileri cezbedecek kampanyalar yapacağı şeklinde yorumlanabilir. Tüm bunlar özellikle kredi faizlerindeki artışı sınırlayan nedenler olarak kasım ayında önümüze çıkacak.”