DOLAR
32,3998
EURO
34,8047
ALTIN
2.397,66
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C

Fitch, Çin’in büyümesini düşürdü, Türkiye’yi yükseltti

Fitch, Çin’in büyümesini düşürdü, Türkiye’yi yükseltti
A+
A-

Fitch, gelişmekte olan ülkelerde orta vadeli potansiyel büyüme tahminlerini revize etti. Çin’in büyüme tahmini düşürüldü, Türkiye’ninki yükseltildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, gelişen ülkelerde orta vadeli potansiyel büyüme tahminlerini revize etti. Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm (GEO) raporunda yer alan 10 gelişmekte olan ülke (GOÜ) için orta vadeli potansiyel büyüme tahminini GSYH ağırlıklı ortalama bazda yüzde 4’e düşürdü. 2021’de yapılan bir önceki değerlendirmede bu oran yüzde 4,3 seviyesindeydi.

Çin’in arz yönlü büyüme potansiyeli tahmininde 0,7 puanlık düşüş

Kuruluş aşağı yönlü revizenin temel nedeninin Çin’in arz yönlü büyüme potansiyeli tahminindeki 0,7 puanlık düşüş olduğunu belirtti. Ağırlıklandırılmamış bazda ortalama 10 gelişen ülkenin potansiyel büyümesi, diğer bölgelerdeki yukarı yönlü revizyonları yansıtacak şekilde değişmeyerek yüzde 3’te kaldı.

Türkiye’ye yönelik büyüme tahmini yükseltildi

Fitch, Türkiye’ye yönelik tahminini de yüzde 3,9’dan yüzde 4,1’e çıkarttı. Bu, Türkiye’nin potansiyel büyümesinin, gelişmekte olan ülkeler arasında en hızlı ikinci sırada yer aldığı anlamına geliyor.

Hindistan ve Meksika’da yukarı yönlü revizyon

Fitch, Hindistan ve Meksika’nın sermaye/işgücü oranının çok daha iyi bir görünüme sahip olmasından faydalanarak bu iki ülke için yukarı yönlü düzeltmeler yaptı. Hindistan tahmini yüzde 5,5’ten yüzde 6,2’ye, Meksika tahmini ise yüzde 1,4’ten yüzde 2’ye yükseltildi.

Diğer ülkelerde beklentiler

Polonya için tahmin yüzde 2,6’dan yüzde 3’e, Brezilya için yüzde 1,5’ten yüzde 1,7’ye ve Endonezya için yüzde 4,7’den yüzde 4,9’a revize edildi. Rusya için büyüme tahmini yüzde 1,6’dan yüzde 0,8’e, Kore için yüzde 2,3’ten yüzde 2,1’e ve Güney Afrika için yüzde 1,2’den yüzde 1’e düşürüldü.