Fitch, gelişmekte olan ülkelerde orta vadeli potansiyel büyüme tahminlerini revize etti. Çin’in büyüme tahmini düşürüldü, Türkiye’ninki yükseltildi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, gelişen ülkelerde orta vadeli potansiyel büyüme tahminlerini revize etti. Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm (GEO) raporunda yer alan 10 gelişmekte olan ülke (GOÜ) için orta vadeli potansiyel büyüme tahminini GSYH ağırlıklı ortalama bazda yüzde 4’e düşürdü. 2021’de yapılan bir önceki değerlendirmede bu oran yüzde 4,3 seviyesindeydi.
Çin’in arz yönlü büyüme potansiyeli tahmininde 0,7 puanlık düşüş
Kuruluş aşağı yönlü revizenin temel nedeninin Çin’in arz yönlü büyüme potansiyeli tahminindeki 0,7 puanlık düşüş olduğunu belirtti. Ağırlıklandırılmamış bazda ortalama 10 gelişen ülkenin potansiyel büyümesi, diğer bölgelerdeki yukarı yönlü revizyonları yansıtacak şekilde değişmeyerek yüzde 3’te kaldı.
Türkiye’ye yönelik büyüme tahmini yükseltildi
Fitch, Türkiye’ye yönelik tahminini de yüzde 3,9’dan yüzde 4,1’e çıkarttı. Bu, Türkiye’nin potansiyel büyümesinin, gelişmekte olan ülkeler arasında en hızlı ikinci sırada yer aldığı anlamına geliyor.
Hindistan ve Meksika’da yukarı yönlü revizyon
Fitch, Hindistan ve Meksika’nın sermaye/işgücü oranının çok daha iyi bir görünüme sahip olmasından faydalanarak bu iki ülke için yukarı yönlü düzeltmeler yaptı. Hindistan tahmini yüzde 5,5’ten yüzde 6,2’ye, Meksika tahmini ise yüzde 1,4’ten yüzde 2’ye yükseltildi.
Diğer ülkelerde beklentiler
Polonya için tahmin yüzde 2,6’dan yüzde 3’e, Brezilya için yüzde 1,5’ten yüzde 1,7’ye ve Endonezya için yüzde 4,7’den yüzde 4,9’a revize edildi. Rusya için büyüme tahmini yüzde 1,6’dan yüzde 0,8’e, Kore için yüzde 2,3’ten yüzde 2,1’e ve Güney Afrika için yüzde 1,2’den yüzde 1’e düşürüldü.