DOLAR
32,2663
EURO
34,7871
ALTIN
2.412,96
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
21°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C

Kadın gücü, Türkiye’nin gücü demek

Bursa Mühendis Kadınlar Derneği (BUMKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ülfet Öztürk, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Endüstri Mühendisliği Topluluğu’nun düzenlediği ‘Yükselişte Kadın’ panelinde üniversite öğrencilerine BUMKAD’ın çalışmalarını anlattı.

Kadın gücü, Türkiye’nin gücü demek
A+
A-

BUÜ Endüstri Mühendisliği Topluluğu’nun düzenlediği ‘Yükselişte Kadın’ paneli, BUÜ Prof.Dr.Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde öğrencilerin yoğun katılımları ile gerçekleşti. Panelde konuşan BUMKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ülfet Öztürk, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun önemine vurgu yaptı.Ülfet Öztürk,  “Dünya çapında 17 kalkınma hedefi bulunuyor. Bu  17 amacın içerisindeki iki ana maddenin çözümü ile diğer problemlerin çözümü konusunda da önemli adımlar atılacağı söyleniyor. Bu iki ana problemin bir tanesi nitelikli eğitim konusu, bir diğeri de toplumsal cinsiyet eşitliği.Ancak bu iki problem hakkında hala güçlü adımlar atılmıyor.  Dünya, pandemi ile birlikte dijitalleşmeye çok hızlı bir adım attı ve dolayısıyla bundan sonra gelecek olan meslekler için eğitimlerin çoğunun da STEM temelli olması gerekiyor. Bugün Türkiye ve dünya geneline baktığımızda en güçlü 20 ekonomide STEM’de kadın istihdamı yüzde 15 civarında. Yine en güçlü 20 ekonomide bulut bilişim sektöründe kadın istihdamı yüzde 12’lik bir alan kaplıyor. Türkiye’de STEM Eğitimine baktığımızda buradaki oran yüzde 14 civarında. Bilişim teknolojileri eğitimine baktığımızda da kadın yalnızca 1.6’lık bir alanı kaplıyor” dedi.

2022 yılında yayınlanan Birleşmiş Milletler Raporu’na göre şu anda cinsiyet eşitliği endeksinde Türkiye’nin  146 üye ülke arasında 129. sırada yer aldığını belirten Ülfet Öztürk, “Bugün Türkiye’de 2.8 milyon kadın okuma ve yazma bilmiyor. Bununla birlikte Türkiye’de iş gücüne katılan kadın sayısı yüzde 32 civarında. Kadın yönetici oranımız ise yüzde 19 civarında. Kadın Milletvekili oranımız da yüzde 19 ile bu paralelliği koruyor. Kadınların iş gücüne katılımını arttırmak istiyoruz. Son yıllarda toplumsal cinsiyet eşitliğini konuşuyoruz. Birleşmiş Milletler raporlarına göre iklim değişikliği nedeniyle yüzde 80 oranıyla şu anda dünyada en fazla kadınlar yer değiştirmek zorunda kalıyor. Cop 28 İklim Zirvesi  Dubai’de gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Cop 27’de 110 ülke liderinden yalnızca 7’si kadındı. Ancak bu düşük orana rağmen iklim değişikliği nedeniyle yerinden yurdundan olanların yüzde 80’i kadın. Bu yılda 133 lider katıldı ancak bunun sadece yüzde 15’i kadındı. Burada bir cinsiyet eşitliğinden bahsediyorsak ve gerçek anlamda kadınların sorunlarını konuşacaksak bu 133 katılımcının yarısı kadın liderlerden oluşmalıydı” şeklinde konuştu.

BUMKAD olarak ana hedeflerinin Bursa’dan başlayarak ulusal çapta bir harekete dönüşmeye başlayan çalışma ve projeleri ile iş yaşamında ve yönetim kadrolarında kadınların yerini güçlendirmek olduğunu belirten Ülfet Öztürk, bu amaçla yürüttükleri projelerinin Türkiye genelinde ses getirdiğini ifade etti. Öztürk, her kesimden kadınların çağın gerektiği donanımlara erişebilip, iş yaşamında daha fazla yer bularak ülke ekonomisine katkılarını arttırmak için çalıştıklarını anlattı.

ETİKETLER: ,