DOLAR
32,2668
EURO
34,8259
ALTIN
2.434,11
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Katar’dan Türkiye’ye 10 milyar dolar döviz rezerv desteği

Katar’dan Türkiye’ye 10 milyar dolar döviz rezerv desteği
A+
A-

Türkiye’nin Katar ile 10 milyar dolar içeren finansal destek görüşmelerinin son aşamasında olduğu ve bu kaynağın 3 milyar dolarlık kısmının yıl sonuna kadar transfer edilebileceği bildirildi. Reuters’in iki Türk yetkili ve bir yabancı kaynağa dayandırdığı haberine göre, kaynak swap, eurobond ya da başka bir metotla aktarılabilecek. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası daha önce de Katar Merkez Bankası ile 5 milyar dolarlık swap anlaşması imzalamış 2020 yılında ise bu miktar 15 milyar dolara yükseltilmişti.

Hafta başında da Suudi Arabistan’dan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na 5 milyar dolarlık destek yapılacağı yönünde haberler çıkmıştı. Yeni finansman kaynakları faiz indirimleri sonrası Türk Lirası’nın farklı enstrümanlarla destekleme stratejisini sürdüreceğini vurgulayan Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin güçlendirilmesini sağlayabilir.

Kaynağın 2-3 milyar dolar olan kısmı yıl sonuna kadar gelecek

Reuters’e konuşan kaynaklar görüşmelerde en az 8 milyar dolarlık bir kaynağın öngörüldüğünü ama bunun 10 milyar dolara kadar çıkabileceğini vurguladı.İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak “Kaynağın 2-3 milyar dolarlık kısmı yıl sonuna kadar gelecek, gerisi önümüzdeki yıl. Bu swap ya da eurobond şeklinde olabilir ama başka metotları da görüşüyorlar. Karşılıklı bir anlaşma mevcut,” ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı şu ana kadar 2022 yılı için öngörülen 11 milyar dolarlık yabancı borçlanmanın 9 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirdi. Bakanlık 2023 yılı için de 10 milyar dolarlık dış borçlanma öngörüyor.

Merkez Bankası da şu ana kadar Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Katar ve Güney Kore ile 28 milyar dolarlık swap anlaşması imzaladı.

ETİKETLER: ,