DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
20°C
Bursa
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Açık
18°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
20°C

‘KÜLTÜR MÜCADELESİ VERMELİYİZ’

‘KÜLTÜR MÜCADELESİ VERMELİYİZ’

Yıldırım Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi’nin ortaklaşa düzenledikleri ‘Yazarlık Atölyesi’nin yedinci hafta konuğu şair ve yazar Celal Fedai oldu.

Yıldırım Belediyesi’nin kültürel etkinlikleri kapsamında düzenlediği ‘Yazarlık Atölyesi’ eğitimleri online olarak devam ediyor. Lise ve üniversite öğrencilerinin Zoom uygulaması üzerinden katıldığı atölye çalışmasında ‘Yazarız Çünkü Yazarız’ başlıklı bir sunum gerçekleştiren Dr. Celal Fedai, yazmanın bir bilme seyri olduğunu ifade ederek, “Ölümcül bir hastalığa yakalanan insan, hastalığın seyrinin nasıl gideceğini bilmek ister, yazmak da bunun gibidir. Yazma eylemine başladığında estetik yönüyle içerik itibariyle değeri olmayan yazılarla karşılaşmak kaçınılmaz. Bu sebeple eleştiri, yazar için kaçınamayacağı bir uğraş” dedi.

Yazarın çünkü yazarız

İNİSİYATİF ALMAK ZORUNDAYIZ

Yazın türlerinden şiir hakkında da açıklamalarda bulunan Fedai, şiirin bir iç dökümü, insanın günah çıkardığı yer olmadığını, şiirin formunu kazanması için şairin kendi durumunu insanlığın durumuna teşmil etme becerisi gösterebilen kişi olduğunu ifade ederek, “Şiir sanatında, savaşma sanatında birinin ustalaşması gibi ustalaşmamız gerekiyor. Şairin adeta kendisine kadar gelen geçmişi yok sayıcı bir tutum kazanması doğru değildir. Şairin, şiiri bir ağacın bir dalındaki yeni bir sürgün gibi olmalı” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin bir kültür mücadelesi vermesi gerektiğine de işaret eden Fedai, bunun politikayla mümkün olmadığını, bir kültür iradesi gösterilmesi ve bu alanda aydınların sanatçıların inisiyatifi ele alması gerektiğine vurgu yaptı.

Yazarın çünkü yazarız