DOLAR
32,2423
EURO
34,7092
ALTIN
2.412,51
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
24°C
Bursa
24°C
Açık
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
21°C
Perşembe Yağmurlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C

Merkez Bankası’nın faiz kararı borsayı vurdu

Merkez Bankası’nın faiz kararı borsayı vurdu
A+
A-

Ekonomist Remzi Özdemir, Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası yaptığı açıklamalarda, doların yılbaşında 30 lirayı bulacağını, konut ve araba fiyatlarının artacağını, borsanın ise zor günler geçireceğini söyledi.

Özdemir, Merkez Bankası’nın 500 baz puan faiz artışıyla birlikte, ekonomideki dengelerin değişeceğini belirterek, “Merkez Bankası’nın faiz kararının iki hedefi var. Birincisi enflasyonu düşürmek, ikincisi ise yabancı yatırımcıyı çekmek. Ancak bu kararının sonuçları şu şekilde olacak:” ifadelerini kullandı.

Dolar 30 lirayı görecek

Özdemir, “Merkez Bankası’nın faiz artışıyla birlikte, doların düşmesi gerekiyordu. Ancak ekonomi yönetimi doların düşmesini istemiyor. Çünkü yabancı yatırımcının şartlarından biri doların yükselmesiydi. Dolar yılbaşında 30 lirayı görür ve yabancı için risk kalmaz. Yabancı ocak ayından itibaren Türk devlet tahvilini adeta talan edecek. Bu da Türkiye’ye döviz girişi demek. Tefeci faizi ile gelen dolar Merkez Bankası’nın dolar rezervinin artmasına neden olacak. Ancak dolarda kimse ne düşüş ne de 30’un üstü bir rakam beklemesin.” dedi.

Konut ve araba fiyatları artacak

Özdemir, “Kur Korumalı mevduatta şu an için 110 milyar dolar var. Bu hesapların kazasız belasız çözülmesi için TL mevduat faizini 46 ile 50 bandına çekecekler. Artık en az 2 yıl bu devam eder. Bu da konut ve araba fiyatlarının artmasına neden olacak. Eğer bankada 20-30 milyon liralık bir mevduatınız yoksa konut almayı unutun. Sadece bankada parası olan bunun faizi ile çok rahat ev alabilecek. Fakir ve orta gelir sınıfı konutun hayalini bile kuramayacak. Otomobil artık yatırım aracı olmaktan tamamen çıktı. Fiyatlar faiz düşük olduğu için yükseldi. Şimdi bundan sonrasını otomobil şirketleri düşünsün çünkü öyle peynir ekmek gibi araba satamayacaklar. Şirketler 4 yıl öncesi gibi faizsiz kredi vererek araba satmak isteyecek.” diye konuştu.

Borsa zor günler geçirecek

Özdemir, “Bu faizle borsaya para gelmesi çok zor. Bundan sonra sert düşüş olmasa da öyle yüzde 40-50 getiren bir borsayı bulamayacağız. Çünkü TL mevduat çok önemli bir alternatif. Yabancı yatırımcı da artık borsada değil, devlet tahvilinde. O yüzden borsa zor günler geçirecek.” ifadelerini kullandı.