DOLAR
32,2828
EURO
34,6228
ALTIN
2.409,35
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
20°C
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Açık
20°C

Rüzgar enerjisinde Türkiye’nin yükselişi sürüyor

Rüzgar enerjisinde Türkiye’nin yükselişi sürüyor
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin rüzgar enerjisinde global bir oyuncu olma yolunda ilerlediğini belirterek, “Rüzgar enerjisi kurulu gücümüzü 12 gigavata çıkardık. Yerli rüzgar türbini üretiminde yüzde 60’lık yerlilik oranına ulaştık. 2030 yılına kadar 20 gigavata ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.

Kacır, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin (TÜREB) organizasyonunda, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın ev sahipliğinde düzenlenen “12. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi”nde (TÜREK) konuştu.

Rüzgar enerjisinin, temiz enerji kaynakları arasında önemli bir paya sahip olduğunu vurgulayan Kacır, “Geçen yıl yüzde 9 büyüyerek 906 gigawatt’a ulaşan dünya rüzgâr enerjisi kapasitesinin, 2030 yılında 2 terawatt’ı aşması öngörülüyor.” bilgisini paylaştı.

Türkiye’nin de rüzgar enerjisinden faydalanmak için önemli adımlar attığını belirten Kacır, şunları söyledi:

“2002 yılında, rüzgâr enerjisi kurulu gücümüz sadece 19 megavattı. Şimdi ise 12 gigavat’lık rüzgâr gücü ile dünyada 12, Avrupa’da 5’inci sıradayız. 100’ün üzerinde yerli ve yabancı yatırımcıyla birlikte inşa ettiğimiz 280 santraldeki 4 bini aşkın türbin ile ülkemizin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 11’ini rüzgârdan sağlıyoruz.”

Kacır, rüzgâr enerjisi alanında gerçekleştirdikleri ve planladıkları atılımlarla, 2053 Net Sıfır Emisyon hedeflerine ulaşacaklarını belirterek, “Üretimimizin kalbi enerji sektöründe her geçen gün bağımsız olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz.” dedi.

Kacır, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rüzgar enerjisi yatırımlarına devam edeceğiz

Kacır, Türkiye’nin rüzgâr enerjisi potansiyelinin yüksek olduğuna dikkati çekerek, “Rüzgâr enerjisi kurulu gücümüzü 2030 yılına kadar 20 gigavata çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için gerekli çalışmaları sürdürüyoruz.” dedi.

Rüzgâr enerjisi yatırımlarına devam edeceklerini belirten Kacır, “Rüzgâr enerjisi, ülkemizin enerji bağımsızlığı açısından da önemli bir yere sahip. Bu alandaki yatırımlarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.” diye konuştu.

Yerli rüzgar türbini üretimini artıracağız

Kacır, yerli rüzgar türbini üretimini de artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Yerli rüzgâr türbini üretiminde yüzde 60’lık yerlilik oranına ulaştık. Bu oranı daha da yukarı taşımak için çalışıyoruz. Yerli rüzgâr türbini üretimi, ülkemizin sanayileşmesi ve istihdam artışı açısından da önemli bir fırsat.” dedi.

Küresel rekabetin her geçen gün arttığına dikkati çeken Kacır, “Rüzgâr enerjisi alanında da küresel rekabette yerimizi almamız gerekiyor. Bunun için teknolojik gelişmeye ve inovasyona ağırlık veriyoruz.” diye konuştu.