Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Nilüfer “Cumhuriyet ve…” başlığı altında kütüphanede buluştu

Nilüfer “Cumhuriyet ve…” başlığı altında kütüphanede buluştu
A+
A-

Nilüfer Belediyesi, Cumhuriyetin 100. yılında “Cumhuriyet ve…” başlığı altında bir dizi etkinlik düzenledi. 28 Ekim’e kadar sürecek etkinliklerin açılışı Nazım Hikmet Kültürevi’nde yapıldı.

Açılışta konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Cumhuriyetin 100. yılını kutlamak için iki ay boyunca çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi. Erdem, “Bu etkinliklerde Cumhuriyet’in geçmişini, bugününü ve geleceğini tartışmak istiyoruz. Cumhuriyetin kazanımlarını korumak ve daha ileriye taşımak için hep birlikte çalışmamız gerekiyor” dedi.

Açılış konuşmasının ardından “Günümüzün Bazı Sosyal Politika Sorunlarını Düşünerek Erken Cumhuriyet Dönemine Bakmak” konu başlıklı bir konuşma yapan akademisyen Ayşe Buğra, erken Cumhuriyet dönemindeki sosyal politikaları değerlendirdi. Buğra, “Cumhuriyet döneminde sosyal politikalar, toplumun farklı kesimlerini kapsayacak şekilde geliştirildi. Ancak günümüzde bu politikalar yetersiz kalıyor. Özellikle atıl nüfus sorunu ve kadın işsizliği önemli sorunlar” dedi.

Açılış konuşmasının ardından düzenlenen söyleşide Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Fikret Adaman, hukukçu-yazar Fikret İlkiz ve tarihçi-akademisyen Mehmet Ö. Alkan, Cumhuriyet’in tarihi, iktisadı ve hukukunu konuştu.

Fikret Adaman, Cumhuriyet dönemindeki ekonomik kalkınma hamlelerini değerlendirdi. Adaman, “Cumhuriyet döneminde ekonomik büyüme ve refah düzeyinde önemli artışlar yaşandı. Ancak günümüzde ekonomik sorunlar artmaya başladı. Bu sorunlara çözüm bulmak için daha fazla demokrasiye ihtiyaç var” dedi.

Mehmet Ö. Alkan, Cumhuriyet’in ilan süreci ve sonrasındaki gelişmeleri değerlendirdi. Alkan, “Cumhuriyet’in ilanı, Türkiye’nin kaderini değiştiren önemli bir olaydı. Ancak Cumhuriyet döneminde de demokrasi ve hukukun gelişmesi için mücadele etmek gerekiyordu. Bu mücadelenin sonucunda Türkiye, bugün demokratik bir ülke haline geldi” dedi.

Fikret İlkiz, Cumhuriyet hukuksal süreçlerini değerlendirdi. İlkiz, “Türkiye’de hukuk vardır ve sonuna kadar sorgulanmalı, tartışılmalıdır. Hukuk yoktur söylemini içselleştirirsek hukuk kaybolur” dedi.