DOLAR
32,2636
EURO
35,0659
ALTIN
2.464,33
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
25°C
Bursa
25°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Açık
26°C

Özel yurtlara zam sınırı resmiyet kazandı

A+
A-

Okulların açılmasına az bir süre kalırken, öğrencilerin kiralık ev bulma çilesi de arttı. Kira artışları fahiş fiyatlara ulaşırken, yükseköğretim öğrencileri için barınma hizmeti şartları da belirlendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, özel yurt ücretlerine zam sınırlaması getirdi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, özel yurtlara zam sınırı getirdi

2022-2023 eğitim öğretim yılı başlarken, yükseköğretim öğrencilerinin barınma hizmetleri ele alındı. Bakanlık, özel yurtlar için yapılacak zam sınırını belirledi. Belirlemelere göre, özel yurt ücretlerine yapılabilecek en üst zam oranı TÜFE ve Yİ-ÜFE toplamının yarısına eklenecek 5 puandan fazla olamayacak.

Resmi Gazete’de yayınlanan bilgilerde, özel yurtlar yönetmelikte yer alan ücret ve yükümlülükler başlıklı maddesine göre bir sonraki öğretim yılında uygulayacakları aylık barınma hizmeti ücretini, her yıl Temmuz ayı sonuna kadar belirleyerek Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri’ne bildirecek ve söz konusu ücret il müdürlüğünce onaylanacak. Bildirilen ücretin üzerinde ücret alınamayacak.

Ücret il müdürlüğü onayından geçecek

Yeni hizmete açılan kurumlar ise aylık barınma hizmeti ücretini açıldıktan sonra 1 ay içinde belirleyerek aynı şekilde bakanlığın müdürlüklerine bildirecek ve söz konusu ücret il müdürlüğünce onaylanacak. Barınma hizmetine ilişkin başka ad altında herhangi bir ücret talep edemeyecek olan kurumlar, barınma hizmeti ücretinin bir aylık kısmına tekabül eden miktarda depozito alabilecekler.

Zam oranı en fazla yüzde 78,47 olacak

Özel yurtlara uygulanabilecek olan zam sınırı Temmuz ayının yıllık ÜFE rakamıyla aylık TÜFE rakamının toplamının yarısına 5 puan eklenerek hesaplanıyor. Buna göre özel yurtlara yapılabilecek en fazla yapılabilecek olan zam oranı yüzde 78,47 olarak ortaya çıkıyor. Yİ-ÜFE: 97,30 + TÜFE: 49,65 / 2 + 5: 78,47 500

Toplam 415 bin 305 genç devlet yurduna başvurdu

2022- 2023 eğitim öğretim dönemi için birinci sınıf ve ara sınıflar olmak üzere toplamda 415 bin 305 genç Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) yurtlarına başvuru yaptı. Başvuran öğrencilerin 169 bin 899’u erkek, 245 bin 406’sı kızlardan oluşuyor.