DOLAR
32,3616
EURO
34,7526
ALTIN
2.407,54
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C

Rezervler 140 milyar doları aştı

Cari açık ekim ayında da fazla verdi, yıllık açık mayısa göre 9,6 milyar dolar azaldı.

Rezervler 140 milyar doları aştı
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün açıklanan cari denge ve sanayi üretim rakamlarını değerlendirdi. Bakan Şimşek, cari dengedeki iyileşmenin devam ettiğini ve rezervlerin 140 milyar dolar ile tarihi seviyesine ulaştığını açıkladı.

Bakan Şimşek, “Büyümede dengelenmeye yönelik politikalarımızla cari denge ekim ayında da fazla verdi, yıllık açık mayısa göre 9,6 milyar dolar azaldı.” dedi. Bakan Şimşek, “Cari dengedeki düşüş ve ülkemize yönelik artan uluslararası yatırımcı ilgisi sayesinde rezervlerimiz 140 milyar dolar ile tarihi yüksek seviyesine ulaştı.” ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek, cari dengedeki iyileşmenin, ihracat artışı, turizm gelirlerindeki artış ve enerji fiyatlarındaki düşüş gibi faktörlerden kaynaklandığını belirtti. Bakan Şimşek, “Uyguladığımız politikalarla bir yandan kırılganlıkları azaltırken diğer yandan yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı sürdürülebilir büyümeyi tesis ediyoruz.” dedi.

Bakan Şimşek, beklentilerin altında kalan sanayi üretim rakamlarını da değerlendirdi. Bakan Şimşek, “Bu dönemde en büyük dezavantajımız ihracat artışını sınırlayan ticaret ortaklarmızdaki zayıf talep. Sanayi üretimindeki seyir büyük oranda bunu yansıtıyor.” ifadesini kullandı.

Bakan Şimşek, ihracat artışını sınırlayan faktörlerin, küresel ekonomideki yavaşlama ve ticaret savaşları olduğunu belirtti. Bakan Şimşek, “Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için ihracat pazarlarımızı çeşitlendirmeye ve ihracatta katma değeri artırmaya odaklanıyoruz.” dedi.

Bakan Şimşek, işsizlik rakamlarına da değindi. Bakan Şimşek, “Ekim ayında işsizlik oranı son 11 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8,5’e geriledi. Uygulamaya koyduğumuz politikalarımızın sonuçlarını her gün alıyoruz, program hedeflerimiz bir bir gerçekleşmeye devam edecek.” dedi.