DOLAR
32,2195
EURO
34,6482
ALTIN
2.392,74
BIST
10.211,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
20°C
Bursa
20°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C

Bursa’da 50-60 adet meşe ağacının kesilmesi vatandaşın tepkisine yol açtı.

Bursa’da 50-60 adet meşe ağacının kesilmesi vatandaşın tepkisine yol açtı.
A+
A-

“Bursa kamuoyuna duyarlılık göstermelerini rica ediyorum” diyen Yörüklü, “Burayı kiralayan kişi yalan söylemektedir, az sonra kaymakamımıza gidip dilekçemizi vereceğiz. Bilim adına çalışma yapılacağı safsatasına inanmıyoruz. Şahıs bu alanı kiraladığını ve endemik bitki yetiştireceğini söylemiş ancak endemik bitki zaten kendisi belli bir bölgede yetişir, yetiştiriciliği yapılamaz” şeklinde konuştu. 

“PEK ÇOK MEŞE AĞACI KATLEDİLDİ”

Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Necla Yörüklü, yaptığı basın açıklamasında, “Mudanya İlçesi Mürsel Mahellesinde 28 Ağustos 2020 tarihinde (tutanaklara göre) mülkiyeti Maliye Hazinesine ait 1562 parsel numaralı 2100 metrekare alanda yaklaşık 50-60 adet yaklaşık 25-45 yaşları arasında meşe ağaçlarının kesilerek alandan uzaklaştırıldığı şubemize iletilmiş ve konuyla ilgili yapılan bu kıyımın durdurulması, nedenlerinin araştırılarak toplum vicdanının rahatlatılması ve konunun incelenmesi mahalle sakinleri tarafından şubemizden talep edilmiştir” ifadelerine yer verdi. 

ENDEMİK BİTKİ YETİŞTİRECEĞİZ DİYE KİRALAMIŞLAR

Necla Özkaplan Yörüklü açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Söz konusu şikayetle ilgili tam da meslek odamızın çalışma alanlarında olan toplumun peyzaj alanlarının, yeşil alanlarının korunması ve geleceğe taşınması, yapılan uygulamaların toplum yararına bilimsel katkı ve desteğin sağlanması amacıyla inceleme başlatılmıştır. Yapılan araştırmalara göre, 31 Ağustos 2020 tarihinde kesim sırasında tutanak tutulmuş. Tutanak Mudanya İlçe Jandarma, Mudanya Orman İşletme Şefliği, İlçe Milli Emlak Şefliği (Milli Emlak Müdürü imzalı) ve Mürsel Mahalle Muhtarı imzalı olarak tutanak altına alınmıştır. Söz konusu alanda kesimin Dilek Ataoğlu Mert adına yapıldığı belirtilmiş, söz konusu kişi tespit/tutanak günü telefonla yapılan görüşmede ilgili Milli Emlak Müdürlüğünden kiralama suretiyle alanda endemik bitki yetiştiriciliği yapmak üzere kiraladıkları belirtilmiş, aynı zamanda alana 3*7 metre konteyner konulmuştur.”

PEYZAJ MİMARLARI ODASI KAYMAKAMA SESLENDİ

Necla Özkaplan Yörüklü, kaymakama seslendi: “Sayın Kaymakamımız, sizlerin doğayla ilgili duyarlı çalışmalarınızı takip ediyoruz. Bizler Bu kıyımı yaparak nasıl bir kamusal kiralama yapıldığını anlamak ve halkımıza anlatmak istiyoruz.

Yanıtını beklediğimiz sorular şöyledir;

Kiralama sözleşmesi/oluru alınmış mıdır?
Kiralama ne amaçla istenmiştir?

Alanda kesimi yapanlar tarafından Dilek Ağaoğlu Mert adına işi yaptıklarını belirtmişler ve Dilek hanımla yapılan görüşmede eşinin Orman Mühendisi olduğunu ve alanda Endemik Bitki üretimi için kiralama yapıldığı belirtilmiştir. Bu konu doğru mudur, Çünkü Endemik bitki yetiştirilmesi bilimsel olarak yasal olmayıp (Bitkilerin soğanları, tohumları, ya da taşınmaları yasal değildir) bu yetiştiricilik için kiralamayı yapacak kurum, bir kurumdan görüş alarak onay vermiş midir?

Bizler, yukarıda belirttiğimiz konuların Kaymakamlığımız aracılığı ile yanıtlarının araştırılmasını, Kiralandığı söylenen alanda Kesimin yapıldığı tarihte, Kiralama onayının henüz alınmadığı Milli Emlak biriminde sadece başvurunun olduğu konusunun araştırılmasını, ne amaçla ve neden bu alanın kiralandığının, kiralama konusuyla ilgili gerekçeli onay raporlarının bilimsel bir kurum tarafından onaylanıp onaylanmadığının araştırılarak kamuoyunun aydınlatılmasını arz ederiz.”