DOLAR
32,3645
EURO
34,6827
ALTIN
2.395,64
BIST
10.169,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Perşembe Yağmurlu
20°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Açık
21°C

KIZILELMA dünya basınında yer aldı

A+
A-

Milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı KIZILELMA, dünyada adından söz ettirmeye başladı. ABD’de dikkatleri üzerine çeken KIZILELMA’nın ‘hesaba katılması gereken bir güç’ olduğu yorumları yapıldı.

ABD’nin köklü dergilerinden Newsweek, KIZILELMA’nın ilk uçuşunu “Ukrayna İHA Tedarikçisi İnsansız ‘Süpersonik’ Savaş Uçağını Başarıyla Uçurdu” başlığıyla duyurdu. Dergideki haberde, KIZILELMA’nın ilk uçuşuna ilişkin “Ukrayna’ya Rusya ile savaşta kritik öneme sahip bir insansız hava aracı tedarik eden Türk şirketi, ‘insansız savaş uçağı’ olarak tanımladığı yeni bir süpersonik insansız hava aracının ilk uçuşunu başarıyla tamamladı.” ifadeleri kullanıldı.

TB2 insansız hava araçlarının, saatte 138 mil hıza kadar uçabilme, 330 pounda kadar yük taşıma ve istihbarat, keşif ve silahlı görevler yürütme yeteneğine sahip olduğu hatırlatılan haberde, KIZILELMA’nın 35 bin fit operasyonel irtifaya, maksimum 6 ton kalkış ağırlığına ve 1500 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip olduğu ve 5 saat uçuşla 500 mil/saat hıza ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

KIZILELMA’nın tamamen otonom olarak kalkış ve iniş yapabildiği gibi kısa pistli uçak gemilerine iniş ve kalkış yapabildiğini vurgulandı.

“Hesaba katılması gereken bir güç”

Forbes dergisi de Türkiye’nin, Cumhuriyetin 100. yılında gökyüzü ile buluşacak hava kabiliyetlerini yakın markaja aldı.

Dergi, “İşte Türkiye’nin 2023’te İlk Uçuşlarını Gerçekleştirmesini Umduğu Askeri Hava Araçları” başlıklı haberinde, Baykar’ın geliştirdiği KIZILELMA’yı da mercek altına aldı.

KIZILELMA’nın, “Türkiye’nin ilk jet motorlu insansız hava aracı” olarak nitelendirilen haberde, “Baykar, ‘özellikle agresif manevra kabiliyeti ve radarlara karşı gizliliği göz önüne alındığında hesaba katılması gereken bir güç olacağını’ iddia ediyor.” ifadelerine yer verildi.

ETİKETLER: