DOLAR
32,3901
EURO
34,7461
ALTIN
2.406,40
BIST
10.195,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C

MÜSİAD Bursa’dan Tekstil Sektörüne Yol Haritası

MÜSİAD Bursa’dan Tekstil Sektörüne Yol Haritası
A+
A-

MÜSİAD Bursa Tekstil, Deri ve Hazır Giyim Sektör Kurulu Genel Toplantısı’nda konuşan MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti Üyesi-Burkay Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Burkay, sektörün geleceğinin dijital dönüşüm ve teknik tekstilde olduğunu vurguladı. Toplantıda ayrıca, İsrail menşeli ürünlere boykot kampanyasına destek mesajı da verildi.

MÜSİAD Bursa Şubesi’nde gerçekleştirilen toplantıya, MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Atalay’ın moderatörlüğünde, MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti Üyesi-Burkay Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Burkay, Tekstil, Deri ve Hazır Giyim Sektör Kurulu Başkanı Halil İbrahim Biçer ile Önceki Dönem Şube Başkanları Nihat Alpay ve Hasan Çepni katıldı.

Toplantıda konuşan Mehmet Burkay, tekstil sektörünün Türkiye ekonomisi için önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Ülkemizin üretim gücü/potansiyeli 80 milyar dolar. Bu önemli ve büyük bir güç. Elbette sorunlar yaşanıyor ancak zamanla işler mutlaka yola konuluyor. Bütün mesele, bu gerçeği kabul edip nasıl bir değişim ve gelişim sağlayacağına odaklanmaktır. Firmalarımızın organizasyon ve mali yapılarını, raporlama ve analiz sistemlerini sil baştan gözden geçirmeleri ve bu doğrultuda iyileştirme yapmaları fayda sağlayacaktır. Keza dijital dönüşüme de yatırım yapılmalı, bu yatırımların birkaç yıl içinde maliyetleri amorti edeceği de göz önünde bulundurulmalı.” dedi.

Teknik tekstil alanında da önemli fırsatlar olduğunun altını çizen Burkay, “Ülkemiz, teknik tekstilde geçen yıl 2,4 milyar dolar ihracat yaptı ve bu, artarak sürecek. Birçok sektörde yoğun şekilde kullanılıyor. Firmalarımız, tesislerinde başlangıç için küçük bile olsa ayrı bir bölümü teknik tekstile ayırıp pazardaki ihtiyaçlar doğrultusunda tasarım ve üretim yapabilir. Bu, gelecek yıllarda çok önemli avantajlar sağlayacaktır.” diye konuştu.

MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Şenocak ise, “Tekstil, deri ve hazır giyim sektörlerimiz ekonomimizin itici güçleri arasında yer alıyor. Güncel verilere baktığımızda bugün ülkemiz, bu 3 sektör açısından dünya pazarında ilk 10’da yer alıyor. Tekstil, Bursa’da da otomotiv ile birlikte kent ekonomisinde en fazla ağırlığa sahip iki sektörden biri konumunda. Ülkemizin aylık ihracat rakamlarını önceki yılın aynı dönemine göre kıyasladığımızda hazır giyim ve tekstilde, bu yıl 10 ayın 8’inde düşüş yaşandığını görüyoruz. Gerek sektör özelindeki yapısal ve maliyet kaynaklı sorunlar, gerek enflasyonist ortam, gerek küresel piyasalardaki gelişmeler ve gerekse de jeopolitik riskler sektörlerin geleceği açısından risk unsurları olarak öne çıkıyor. Yapısal reform hamleleri ve makro ihtiyati tedbirlerin etkisiyle bu risk unsurlarının ağırlığının azalması mümkün olacaktır. MÜSİAD Bursa olarak sektörlerimizin yaşadıkları sorunlara çözüm geliştirmeye yönelik sektör kurullarımız odağında çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Bu toplantılarda elde ettiğimiz çıktıların, sektörlerin önünü açma noktasında değerlendirilmesini sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda ayrıca, İsrail’in haftalardır adeta soykırım yaptığı Gazze halkı ile dayanışmanın artırılarak sürdürüleceği ve yurt çapında İsrail menşeli ürünlere karşı başlatılan boykot kampanyalarının destekleneceği mesajı da verildi.