DOLAR
32,3871
EURO
34,7907
ALTIN
2.396,31
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C

Nilüfer’de eğitim hakkı için eylem düzenlendi

Nilüfer’de eğitim hakkı için eylem düzenlendi
A+
A-

Uludağ Gazetesi / Taha Tütüncü

23 Nisan, 29 Ekim, Altınşehir, Balat, Ertuğrul ve Yüzüncüyıl mahalle muhtarları, mahallelerinde yeterli sayıda devlet okulu olmadığı gerekçesiyle eylem yaptı.

Eyleme CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, Altınşehir Mahalle Muhtarı Melehat Şanal, Balat Mahalle Muhtarı Ersin Yetik, Ertuğrul Mahalle Muhtarı Gülten Üstünkaya, Yüzüncüyıl Mahalle Muhtarı Ayşenur Sayan, 23 Nisan Mahalle Muhtarı Sevda Bayraktar, 29 Ekim Mahalle Muhtarı İsmail Keskin ve mahalle sakinleri katılım sağladı.

Mahalle sakinlerinden bir veli açılış konuşmasında:

Eğitim, her insanın hakkıdır. Bu hak, kişinin kendini geliştirmesine, topluma ve ülkeye faydalı bir birey olmasına olanak tanır. Ancak Türkiye’de eğitim alanında yaşanan özelleştirme dalgası, bu hakkı tehdit etmektedir.

Nilüfer ilçemizdeki 439 okulun 293’ü özel, 146’sı devlet okulu olup özel okul oranı %70’e yaklaşmıştır. Bu durum, eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldırmakta ve çocuklarımızın geleceğini riske atmaktadır.

Altı mahallede eğitim sorunu

Nilüfer ilçemizdeki altı mahallede eğitim durumu daha da vahimdir. Bu mahallelerin üçünde ilkokul, beşinde ortaokul yoktur. Yirmi üç Nisan ve yirmi dokuz Ekim mahallelerinde ne ilkokul ne de ortaokul mevcuttur. Ertuğrul Mahallesi altmış yıl önce köy statüsünde olmasına rağmen bir ilkokula sahip değildir.

Bu altı mahallede beş yaş ile on dört yaş arasında on altı bin yedi yüz yirmi sekiz öğrenci bulunmaktadır. Ancak bu mahallelerde var olan dört devlet okulunun kapasitesi sadece dört bin iki yüz otuz sekizdir. Bu durum, devletimizin çocuklarımızın eğitim hakkını engellediğini göstermektedir.

Yetkililere sesleniyoruz: Bütçe yok, uygun parsel yok, öğretmen yok, sponsor yok diyerek çocuklarımızı özel okula göndermemizi söylemeyin. Mahalle sınırlarımız içerisinde bu bölgenin tüm ihtiyacını karşılayacak sayı ve nitelikte eğitim alanı olarak ayrılmış parseller mevcuttur. Bütçe bulunacak, öğretmen atanacak, yapmak yükümlü olduğunuz okullarımız yapılacak.” ifadeleri kullanıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, eğer okul yapmıyorsa ne yapıyor?

Eylemde konuşan Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, “Milli Eğitim Bakanlığı, okul yapmadığı zaman ne yapıyor? Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gittiğimizde en ayıbı, en utanç verici olanı sponsor bulun cümlesi. Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, eğer okul yapmıyorsa ne yapıyor? Bugün altı mahalleyle ilgili buradayız. Bu kampanya başladıktan sonra Üçevler’den, Demirci’den, Kayapa’dan burada bulunanlar var. Sosyal medyadan ya da özelden ulaşan mahalle sakinlerimiz var. Aynı şikayet için de bizlere geldiler. Nilüfer’de çok ciddi bir sorun var. Ama bu sorun sadece Nilüfer’in sorunu değildir. Bu sorun, Bursa’nın sorunudur. Bu sorun Türkiye’nin sorunudur. Çünkü eğitimin tamamen özelleştirilmesi derdindeler. Eğitimde kamudan çıkmak derdindeler. Çünkü para kazanamıyorlar. Çünkü biliyoruz ki hükümet paranın olmadığı hiçbir yerde olmak istemiyor. Bizim esas sorunumuz bu. Bunun değiştirilmesi gerekiyor.” dedi.

CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş da yaptığı konuşmada, “İktidar gün geçtikçe eğitimi özelleştirerek paralı hale getirmeye çalışıyor. Şu anda inanın devlet okullarında bile artık veli ve öğrenci bir müşteri gibi görülmeye başlandı. Birçok okulumuzda çok yüksek oranda kayıt ücretleri alınıyor. Bu kabul edilemez. Eğitim, kamusal bir hizmettir ve herkes için ücretsiz olmalıdır. Biz, Nilüfer’de bu sorunun çözülmesi için mücadele edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, yaptığı açıklamada, 23 Nisan ve Ertuğrul mahallelerinde kısa sürede temel atacaklarını söyledi.

Başkan Erdem, Altınşehir ve 29 Ekim mahallelerinde de okul yapılması için çalışmaların sürdüğünü, Balat Mahallesi’nde ise iki yıldır bekleyen bir başvurunun bakanlıkta onayda olduğunu belirtti.

Turgay Erdem, “Nilüfer’de eğitim sorununu çözmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu konudaki kararlılığımız, muhtarlarımız ve vatandaşlarımızla birlikte yürüttüğümüz çalışmalarla da ortaya çıkıyor. Önümüzdeki dönemde bu sorunun büyük ölçüde çözüleceğini düşünüyorum.” dedi.

Eylemde konuşan mahalle muhtarları da mahallelerinde okul olmadığı için çocuklarının özel okullara gitmek zorunda kaldığını ve bunun maddi olarak ailelere büyük yük getirdiğini söylediler.