DOLAR
32,2459
EURO
34,7981
ALTIN
2.436,94
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
20°C
Bursa
20°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Açık
19°C

‘Sultanın Mirası’ kent belgeliğine kazandırıldı

‘Sultanın Mirası’ kent belgeliğine kazandırıldı
A+
A-

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Abdülhamit Han Kültür ve Eğitim Derneği iş birliğiyle hazırlanan “Sultanın Mirası” kitabı, Osmanlı İmparatorluğu’nun II. Abdülhamit Han dönemine ait hizmet kurumlarını gözler önüne seriyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, II. Abdülhamit dönemindeki hizmet kurumlarını belgeleyen “Sultanın Mirası” adlı kitabı tanıttı. Osmanlı İmparatorluğu’nun 34 yıl boyunca hükümdarlığını sürdüren II. Abdülhamit Han’ın doğumunun 181. yılı vesilesiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Abdülhamit Han Kültür ve Eğitim Derneği iş birliğiyle hazırlanan kitap, Bursa’nın kültürel belleğine önemli bir eser olarak eklenmiş durumda.

Tanıtım toplantısı, Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi ve etkinlik, fotoğraf sergisi, panel ve Sultan II. Abdülhamit Han’ın methiyelerini içeren bir konserle zenginleştirildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Arif Bayrak, bu etkinliğe katkılarından ötürü Abdülhamit Han Kültür ve Eğitim Derneği’ne teşekkür etti ve programın Abdülhamit Han’ın Bursa’ya kattığı eserleri anlatmak için güzel bir fırsat olduğunu belirtti. Bayrak ayrıca Abdülhamit Han’ın Bursa için önemli katkılarda bulunduğunu, İpekhanenin açılması, Karaman’da Hamidiye Ziraat Mektebi’nin kurulması ve Tophane Saat Kulesi’nin yapılmasını örnek olarak verdi.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi Müdürü Ramazan Minder, Abdülhamit Han’ın 33 yıl boyunca hükümdarlık süresince gerçekleştirdiği hizmetleri ve bıraktığı eserleri anlatmanın amaçlandığını söyledi. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk milli kütüphanesinin Abdülhamit Han tarafından kurulduğunu belirten Minder, arkeoloji müzelerinin de Abdülhamit Han’ın destekleriyle kurulduğunu ekledi. Ayrıca, Darülaceze gibi önemli sosyal kurumların da Abdülhamit Han’ın eserleri olduğunu vurguladı.

Etkinlikte ayrıca II. Abdülhamit dönemine ait fotoğrafların yer aldığı bir sergi de açıldı. Bu fotoğraflar, dönemin Osmanlı İmparatorluğu’nda yapılan hizmetleri ve açılan kurumları görsel olarak belgelemektedir. II. Abdülhamit Han’ın döneminde yaklaşık 40 bin fotoğraf çekildiği belirtiliyor. Bu fotoğraflar, tarihçilere ve sanatseverlere o dönemin atmosferini yakalama fırsatı sunuyor.