DOLAR
32,3901
EURO
34,7461
ALTIN
2.406,40
BIST
10.195,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C

Türkiye’de her 100 yetişkinden 15’i diyabet hastası

Türkiye’de yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15’inde diyabet görüldüğünü belirten Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nurullah Doğan, kilo kaybı ve sık idrara çıkmanın diyabet belirtisi olabileceğini söyledi.

Türkiye’de her 100 yetişkinden 15’i diyabet hastası
A+
A-

Türkiye’de yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15’inde diyabet görüldüğünü belirten Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nurullah Doğan, kilo kaybı ve sık idrara çıkmanın diyabet belirtisi olabileceğini söyledi.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen doktorlar, diyabet hastalığı nedeniyle ampütasyonu tartıştı. Uzuv kaybı olmadan hastalara çare arayan hekimler, Doruk Nilüfer Hastanesinde bir araya geldi. Konferans öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplayan Doruk Nilüfer Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nurullah Doğan, “Türkiye’de yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15’inde diyabet hastalığı var. Bu sayı da her yıl katlanarak artmaktadır. Diyabet hastalarının yüzde 20’sinde ise, hayatı boyunca en az bir kere ayak yarası oluşuyor. Ayak yarası olan hastaların da yüzde 20’sinde ampütasyon yaşanıyor. Bu parmak, ayak veya bacak ampütasyonu olabiliyor. Bugünkü toplantımızda bu sorunu tartışmaya çalışacağız. Hekimler olarak bu hastalık için ne yapabiliriz nasıl bir tedavi protokolü izlenmeli bu konuda bilgilerimizi paylaşacağız. Doruk Nilüfer hastanemizde diyabetik ayak konseyini ve polikliniği oluşturduk. Diyabet hastalarına daha fazla nasıl faydalı olabiliriz diye çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buradaki en önemli şey hastalara düşüyor. Hastalara önerilerde bulunuyoruz, tedavi veriyoruz. Hastalar tedavilerine uyup önerilere dikkat ederler, yaşam koşullarını buna göre değiştirirlerse bizim uygulayacağımız tedaviler daha etkili olur” dedi.

Diyabet hastalarının en çok şikayeti kilo kaybı ve sık idrara çıkma

Diyabet hastalarının, en çok kilo kaybı ve sık idrara çıkma şikayeti ile başvurduklarını belirten Doç. Dr. Nurullah Doğan, “Genetik faktörlerin dışında, hazır gıdaların tüketimi, stresli hayat ve sağlıksız koşullar sebebiyle diyabet hastalığı hızlı bir şekilde artmakta. Eğer spor yapıp beslenmemize dikkat edersek bu hastalıktan mümkün olduğu kadar uzak durabiliriz” diye konuştu.

Diyabet hastalarına ampütasyon riskini azaltmak için neler yapılmalıdır?

Diyabet hastalarında ampütasyonu önlemek için yapılması gerekenleri de anlatan Doç. Dr. Nurullah Doğan, şunları söyledi:

  • Kan şekerini kontrol altında tutmak: Diyabet hastalarının kan şekerini düzenli olarak kontrol altında tutmaları, ampütasyon riskini azaltmak için en önemli faktördür.
  • Sigara içmemek: Sigara içmek, diyabet hastalarında ampütasyon riskini önemli ölçüde artırır.
  • Sağlıklı beslenmek: Diyabet hastalarının sağlıklı beslenmeye dikkat etmeleri, kilo kontrolünde kalmaları ve kan şekerini kontrol altında tutmaları açısından önemlidir.
  • Düzenli egzersiz yapmak: Düzenli egzersiz yapmak, diyabet hastalarında kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur ve kasları güçlendirerek ampütasyon riskini azaltır.
  • Ayak bakımına dikkat etmek: Diyabet hastalarının ayaklarını her gün kontrol etmeleri, herhangi bir yara veya enfeksiyon belirtisi olup olmadığına dikkat etmeleri önemlidir. Ayaklarda herhangi bir yara veya enfeksiyon varsa, hemen bir doktora başvurmak gerekir.

Doç. Dr. Nurullah Doğan, diyabet hastalarının bu önerilere dikkat etmeleri halinde, ampütasyon riskini önemli ölçüde azaltabileceklerini belirtti.

ETİKETLER: ,