DOLAR
33,9965
EURO
38,0607
ALTIN
2.829,77
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
26°C
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Hissedilen sıcaklık 40 dereceyi bulacak: Eyyam-ı Bahur geliyor

Hissedilen sıcaklık 40 dereceyi bulacak: Eyyam-ı Bahur geliyor
A+
A-

Ağustos ayının ilk haftasında İstanbul’da sıcaklıklar 34-35 dereceye çıkacak, hissedilen sıcaklık ise 40 dereceyi bulacak. Uzmanlar, vatandaşları sıcak havaya karşı uyarıyor.

Temmuz ayının sonunda kısmen rahatlayan Türkiye, ağustosun ilk haftasında yeniden sıcak hava dalgasının etkisi altına girecek. Özellikle İstanbul, eyyam-ı bahur olarak bilinen dönemde kavurucu sıcaklarla karşı karşıya kalacak.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, yaptığı açıklamada, tarih boyunca temmuz sonu ile ağustos ayı başlarının takvimlere sıcak olarak işlendiğinden bu tarihlerin eyyam-ı bahur olarak bilindiğini belirtti.  

Küresel Isınmanın Etkisi

Toros, küresel ısınmanın etkisiyle sıcaklık rekorlarının kırıldığı bir dönemde yaşadığımıza dikkat çekerek, “Bu sene 21 Temmuz’da küresel bir sıcaklık rekoru kırdık. Rekorlar kırılan bir dönemdeyiz. Haziran ayında Türkiye sıcaklıkları uzun yıllar ortalamasına göre 3-6 derece daha sıcak geçti. Biz geçmişte temmuz sonu, ağustos başı yaşadığımız o en sıcak günleri, bugünlerde hep yaşıyoruz. Bu sene çok uzun sürdü. Afrika’nın kavurucu sıcaklıkları, Afrika üzerinde oluşmuş olan yüksek basınç alanlarının etkisiyle kuzeye doğru, Türkiye’yi de kapsayacak şekilde yukarıya doğru hareket etmiş durumda.” dedi.

Ağustos Ayı Sıcaklarıyla İlgili Uyarılar

Meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir ise eyyam-ı bahurun nemli sıcak hava dalgası olduğunu hatırlatarak, bu ismin afet boyutunda bir sıcaklık olarak adlandırılmaması gerektiğini belirtti. Özdemir, sıcaklıkların temmuz sonu itibarıyla 2-3 derece arttığını ifade ederek, salı günü yağış beklendiğini ancak ardından sıcaklıkların yeniden yükseleceğini söyledi.