DOLAR
32,3901
EURO
34,7461
ALTIN
2.406,40
BIST
10.195,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C

Bursa, 2060 yılına kadar susuzluk sorunuyla karşılaşmayacak

Bursa, 2060 yılına kadar susuzluk sorunuyla karşılaşmayacak
A+
A-

ESRA CAN-TAHA TÜTÜNCÜ

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kenti 2060 yılına kadar su sorunu yaşatmayacak önemli bir projeye imza atıyor. ‘Bursa Çınarcık İçme Suyu Projesi’ olarak adlandırılan bu projenin ihalesini kazanan 9 farklı firma ile sözleşmeler imzalandı. Bursa’yı uzun yıllar boyunca susuzluk tehdidi olmadan sağlıklı içme suyu ile buluşturmayı amaçlayan bu projenin finansmanı için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) tarafından sağlanan 150 milyon Euro’luk kredi kullanılacak.

Proje kapsamında inşa edilecek altyapı şunları içeriyor: 68 kilometre uzunluğunda isale hattı, 3 su deposu ve günlük 300 bin metreküp kapasiteli içme suyu arıtma tesisi. Bursa’da su kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması ve içilebilir su temininin önemi, özellikle kuraklık dönemlerinde giderek artıyor. Bu projenin tamamlanmasıyla, Bursa’nın içme suyu kapasitesi yüzde 60 oranında artacak. İlimizde halihazırda yıllık 240 milyon metreküplük içme suyu kapasitesi bulunuyor ve proje tamamlandığında bu kapasite 385 milyon metreküpe yükselecek.

DCIM\100MEDIA\DJI_0011.JPG

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu projenin önemine vurgu yaparak, kentin geleceğini etkileyecek büyük bir adım attıklarını ifade etti. Ayrıca, projeyi 9 farklı firma ile gerçekleştirerek rekabetin artmasını ve ekonomik değişimlerin etkilerine karşı daha sağlam bir pozisyon elde edilmesini sağladıklarını belirtti. Ayrıca, kârlı bir işbirliği sayesinde 660 milyon Euro’luk bir tasarruf sağladıklarını dile getirdi.

Projeyi hayata geçirirken dikkat ettikleri diğer önemli bir konu da mevcut kaynakları korumak oldu. Projeye dahil edilen Çınarcık Barajı suyunun aynı zamanda sanayiciler tarafından da kullanılmasını planlayarak yeraltı suyu kullanımını azaltmayı hedefliyorlar.

Bursa’nın uzun vadede içme suyu teminini sağlayacak bu projenin tamamlanmasıyla, kentin su sorunlarına kökten bir çözüm getirilmiş olacak.