DOLAR
32,3785
EURO
34,6949
ALTIN
2.398,51
BIST
10.169,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C

İhracatta Cumhuriyet tarihinin en yüksek Eylül ayı rakamına ulaşıldı

İhracatta Cumhuriyet tarihinin en yüksek Eylül ayı rakamına ulaşıldı
A+
A-

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nde, 2023 yılı Eylül ayı Dış Ticaret Rakamları’na yönelik basın toplantısı gerçekleştirildi.

ESRA CAN- Toplantıda Ticaret Bakanı Ömer Bolat‘a, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan eşlik etti. Ulusal basın ve yerel basının geniş katılım gösterdiği toplantıda konuşan Bakan Bolat, “Eylül ayında ihracatımız yüzde 0,3 artışla 22,7 milyar dolara ulaştı. Bu, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek Eylül ayı ihracat rakamı. Temmuz ayında 23 milyar dolar, Ağustos ayında 21,6 milyar dolar olan ihracatımız, Eylül ayında da 22,7 milyar dolara yükselerek önemli bir başarıya imza attı. Bu başarıda, ihracatçılarımızın özverili çalışmalarının önemli bir payı var. Tüm ihracatçılarımızı kutluyorum” dedi.

İhracatın ithalatı karşılama oranı da Eylül ayında yüzde 82,2’ye yükseldi. Bu oran, geçen yılın aynı ayında yüzde 78,9 seviyesindeydi.

Ocak-Eylül döneminde ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 azalarak 187,4 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde ithalat ise yüzde 3,5 artarak 253,5 milyar dolara yükseldi.

Bakan Bolat, Ocak-Eylül dönemindeki ihracattaki azalmanın, Şubat ayında yaşanan depremin olumsuz etkilerine bağlı olduğunu belirterek, “Deprem sürecinde yedi ayda tam altı milyar dolarlık bir kaybımız var. Bu kaybın üstüne koysaydık, ihracat rakamı bugün itibariyle dokuz ayda altı milyar dolar daha fazla ihracattan bahsediyor olacaktık” ifadelerini kullandı.

Bolat, ihracatın artırılması için yeni pazarlara açılmaya devam edileceğini belirterek, “Afrika, Orta Doğu ve Asya’daki potansiyel pazarlara yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Ayrıca, ihracatçılarımızın rekabet gücünün artırılması için gerekli destekleri sağlayacağız” diye konuştu.