DOLAR
32,3603
EURO
34,6712
ALTIN
2.394,20
BIST
10.188,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C

Kara para aklanması suçu nedir?

Kara para aklanması suçu nedir?
A+
A-

Son günlerde Türkiye’de, özellikle güzellik merkezleri aracılığıyla kara para aklama iddiaları gündemde. Bu iddialar, kara paranın ve kara para aklamanın ne anlama geldiği konusunda toplumda merak edilen soru işaretlerine de neden oluyor. KPMG Türkiye İnceleme ve Soruşturma Birimi Şirket Ortağı Oytun Önder, gündemdeki bu konuları ve dikkat edilmesi gereken hususların yanı sıra merak edilen sorulara da yanı verdi.

Kara para ve kara paranın aklanması nedir?
Kara para veya suç geliri, suçtan elde edilmiş para olarak nitelendirilebilir. Uyuşturucu ticareti, silah kaçakçılığı, insan ticareti gibi suçlardan elde edilen gelirler kara paraya örnek verilebilir. Bu gelirlerin kaynağını gizlemek ve yasal olduğu izlenimi kazandırmak için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemlerin tamamı kara paranın aklanması aşamalarını oluşturur.

Kara para aklama faaliyetlerinin en çok yapıldığı işletmeler
Kara para aklama faaliyetleri genellikle restoran, eğlence sektörü, kripto varlıklar, gayrimenkul ve lüks tüketim gibi yüksek işlem hacmine sahip ve nakit ağırlıklı işlem yapan sektörlerde tercih edilir. Bu faaliyetler, kara paranın izinin kaybettirilmeye çalışıldığı kanallar aracılığıyla gerçekleşebilir.

“Şatafatlı hayat tarzı ve yüksek gelir şüphe uyandırıyor”
Normal bir iş faaliyetinden beklenmeyecek şekilde yüksek miktarda gelir elde eden işletmeler, şüphe uyandırabilir. Ayrıca, kişilerin profili ve profesyonel geçmişi ile uyumlu olmayan ticaret ve yaşam tarzı, aşırı lüks tüketim gibi belirtiler de kara para şüphesi yaratabilir.

Buz dağının görünmeyen yüzü
Kara para aklama faaliyetinin gerçekleştirildiği işletmelerin gelirlerinin tamamının suç geliri olması gerekmez. Aklama operasyonları genellikle bir mal veya hizmet satışının da gerçekleştirildiği şekilde örtbas edilebilir. Bu nedenle aklama suçunun incelenmesinde her zaman buz dağının görünmeyen bir tarafının olduğu unutulmamalıdır.

Kolay kazanç vaatlerine karşı 3 temel uyarı
İşletmelere yatırım yapmayı düşünen girişimcilere, ticaretin doğasına aykırı nitelikte kazançlı iş birliği tekliflerine dikkat etmeleri, yüz yüze görüşme yerine aracılar aracılığıyla süreçleri yürüten işletmelere temkinli yaklaşmaları konusunda uyarılarda bulunuldu.

Kara para aklamanın, toplumu ve ekonomik yaşantıyı tehdit eden önemli bir suç olduğunu vurgulayan Oytun Önder, bu suçun önlenmesi için ilgili kurumların yanı sıra, sıradan vatandaşların da duyarlı olması ve şüpheli durumları yetkili makamlara bildirmesi gerektiğini belirtti.