DOLAR
32,3718
EURO
34,6936
ALTIN
2.392,15
BIST
10.179,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C

UMSMİB 2022 yılı Genel Kurul Toplantısı gerçekleşti

UMSMİB 2022 yılı Genel Kurul Toplantısı gerçekleşti
A+
A-

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesinde faaliyet gösteren Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (UMSMİB) 2022 yılı Genel Kurul Toplantısı UİB Mavi Salon’da birlik üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

UMSMİB Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Kamiloğlu, Divan Başkanlığı’nı Mehmet Levent Kutluören’in yaptığı Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, sözlerine 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen ve 11 ilimizi etkisi altına alan depremlerde Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dileyerek başladı.

Tarımdan sanayiye geçişte köprü vazifesi üstlenen sektörlerinin, ihracata dönük üretimi ve net döviz girdisi yüksekliği ile de ülke ekonomisi açısından önemine vurgu yapan Özkan Kamiloğlu, “Pandemi döneminde tüm dünyada birçok sektörde kriz yaşanırken, gıda sektörü yoğun bir talep artışıyla karşılaştı. Gıdaya olan talep sektörümüz ihracatına da olumlu yansıdı. Mevcut pazarlardaki talep artışlarının yanı sıra bir zamanlar girmekte zorlandığımız pazarlar ve ulaşmakta sıkıntı çektiğimiz müşteriler de rotasını Türkiye’ye çevirdiler. Özellikle coğrafik konumu, hedef pazarlara olan yakınlığı ve lojistik avantajları nedeniyle ülkemiz rakipleri karşısında bir adım öne çıktı” şeklinde konuştu.

Uludağ Gazetesi

”Sektörümüzde dünyanın sayılı ülkelerindeniz”

Sektörlerinin yapılan yatırımlarla son derece modern üretim tesislerine sahip olması, Türk insanının girişimci gücü ve kaliteli üretim anlayışı ile bugüne kadar uluslararası pazarlarda sağlamış olduğu müşteri memnuniyeti sayesinde Türkiye’nin dünya çapında sayılı ülkeleri arasında yer aldığını anlatan Kamiloğlu, şunları söyledi:

“Ancak KKM uygulaması sonucu döviz kurunun bir bakıma sabitlenmiş olması ihracatımız üzerinde negatif bir baskı oluşturmaya başlamış ve 2023 yılının ilk 3 ayında MSM ihracatımız ortalama %30 oranında gerilemiştir. Bu düşüşte düşük döviz kuru ve üretim maliyetlerinin yükselişinin yanısıra domates salçası ve dondurulmuş patatesler gibi temel ihraç ürünlerimizin ihracatına getirilen kota uygulamaları büyük ölçüde etkili olmuştur. Sabit döviz kuru ve bazı ürünlerde getirilen ihracat kısıtlamalarının devam ettirilmesi halinde ihracatımızın durma noktasına gelmesi kaçınılmazdır. 2022 yılında ve devamında 2023 yılında ekonomik açıdan yaşanan gerek enerji maliyetlerindeki artış, gerekse ABD ve Avrupa’da bankacılık sektöründe yaşanan olumsuz gelişmeler ile karşı karşıya olduğumuz bu dönemde, sektörümüz açısından devlet destekleri büyük önem arz etmektedir. İhracattaki artış trendini önümüzdeki dönemde devam ettirebilmemiz için tarımın vergilendirilmesi ve desteklenmesi konusunda hassas çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.”

Uludağ Gazetesi

”2022 yılında hedefin üstüne çıktık”

Meyve ve Sebze Mamulleri sektör temsilcileri olarak, 2022 yılında bir önceki yıla oranla, yüzde 24,6 artış gerçekleştirdiklerini aktaran Başkan Kamiloğlu, aynı dönemde birliklerinin ihracatının 260 milyon dolarlık hedefin çok üstüne çıkılarak ve 2021 yılına göre yüzde 36,7 artış sağlandığını vurguladı. Özkan Kamiloğlu,  “Geçtiğimiz yıl en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında da önemli değişiklikler oldu. 2021 yılına göre yüzde 1582 gibi yüksek bir artışla 70,2 milyon dolar ihracat yaptığımız Rusya Federasyonu, uzun yıllar en büyük pazarımız olan Almanya’yı geride bırakarak ilk sırayı aldı. Yaşanan savaş ve uygulanan ambargo nedeniyle talebin Türkiye’ye yönelmesi bu artışta önemli rol oynadı. Bu ülkeyi yüzde 18 pay ile Almanya takip ederken, üçüncü büyük pazarımız Irak da ihracattan yüzde 9 pay aldı. En önemli ilk üç ihraç pazarımızı ise Birleşik Devletler, Belçika, Hollanda, Birleşik Krallık, Yunanistan, Bulgaristan ve Çin takip etti. Avrupa Birliği Ülkeleri her zaman olduğu gibi ihracatımızda en önemli paya sahip.” dedi.

Uludağ Gazetesi

”Farklı pazarlarla temaslarımız sürüyor”

Başkan Kamiloğlu, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçı Birliği olarak, 2022 yılında ihracatı arttırmak amaçlı çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini ifade ettiği konuşmasında sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Bu kapsamda, Çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere Bursa’ya gelen Özbekistan’ın Fergana Vilayeti Valisi Hayrullo Bozarov ve beraberindeki heyet 16 Şubat 2022 tarihinde UİB’de ağırlandı. Vali Hayrullo Bozarov ve beraberindeki heyetle yapılan görüşmelerde Bursa’nın yaş meyve sebze ile meyve sebze mamulleri üretimi ve ihracatı konusunda bilgi verildi, yatırım ve iş birliği imkânları ele alındı. Uludağ Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak, ülkemizin mamul gıda ihracatına katkıda bulunmak için çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. İhracat başarısında katkısı olan siz değerli üyelerimize bizlere verdiğiniz destek için şükranlarımı sunarım. Önümüzdeki yıllarda hep birlikte çalışıp sektörümüzde standartları artırarak, başarılı konumumuzu sürdüreceğimize inanıyorum.”